Zupa kurkowa

Zupa kurkowa
Zdjęcie - Zupa kurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa kurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa kurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa kurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa kurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kurek
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy.


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. 


Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kurki. Przesmażamy. 


Wlewamy gorący bulion, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw ok. 15-20 minut. Kilka ugotowanych niedużych kurek warto odłożyć do dekoracji zupy.


Zupę blendujemy na gładki krem. 

Dodajemy kremówkę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wsypujemy 2 łyżki szczypiorku. Mieszamy. 


Zupę nalewamy na talerze, posypujemy pozostałym szczypiorkiem, dekorujemy kurkami.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl 

Kategorie przepisów