Zupa kurkowa z ryżem
„Z drugiej części zebranych jakiś czas temu kurek ugotowałam zupę, ale prezentuję ja dopiero dzisiaj bo wcześniejsze posty czekały w kolejce. Dla mnie najlepsza zupa grzybowa to ta z makaronem. Tym razem zrezygnowałam jednak z niego na korzyść ryżu i to nie białego, który najczęściej dodajemy do zup ale ryżu parboiled. Jego zaletą jest to, że gotuje się go znacznie krócej. Ja co prawda miałam ugotowany wcześniej, ale myślę, że można go równie dobrze ugotować w zupie, po wcześniejszym dokładnym przepłukaniu na sicie. Nikt się nie skarżył, wszystkim smakowało więc zamiana jak najbardziej pozytywna”.
Zupa kurkowa z ryżem (przepis własny)
Składniki:
1l bulionu drobiowego
200g kurek
100g drobno pokrojonej włoszczyzny (marchew, por, seler, pietruszka)
4 łyżki ugotowanego ryżu parboiled
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
1 posiekany ząbek czosnku
sól
pieprz
Oczyść i umyj kurki. Osącz na sicie.
Zagotuj bulion w garnku. Dodaj drobno pokrojoną włoszczyznę i gotuj na małym ogniu do miękkości. W tym czasie roztop na patelni masło i obsmaż kurki z czosnkiem. Dodaj do zupy razem z ryżem. Dopraw solą i pieprzem. Rozmieszaj śmietanę z odrobiną soli i wlej do zupy. Zagotuj.