Zupa krem z marchwi z chipsami z jarmużu

Zupa krem z marchwi z chipsami z jarmużu

4

Ta zupa krem z marchwi to idealny sposób na przemycenie dużej porcji warzyw! Dodatkowo cudownie rozgrzewa za sprawą solidnej porcji imbiru, czosnku i aromatycznych przypraw i co najlepsze nie wymaga gotowania wcześniej bulionu. Robi się ją naprawdę szybko, więc to idealna propozycja również wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Warzywa do tej zupy podsmażam najpierw chwilę na maśle, dzięki czemu zyskują lepszego smaku i słodyczy. Następnie zalewam wszystko wodą i czekam, aż się ugotują. Na sam koniec wystarczy zawartość garnka zmiksować blenderem, dodać mleko kokosowe i przyprawy. Aby zrównoważyć słodycz, dolewam również odrobinę soku z pomarańczy.

Tak naprawdę ta zupa krem z marchwi nie potrzebuje żadnych dodatków, ale świetnie smakuje z domowymi chipsami z jarmużu, które można przygotować w międzyczasie. Fajnie sprawdzą się tutaj również chipsy z boczku, czy pokruszony ser feta. Jeśli szukacie prostego przepisu na szybką zupę w te mroźne dni, to ta zupa krem z marchwi będzie strzałem w 10!

PS. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to świetnym dodatkiem będzie również sriracha, która nada całości pikanterii.

Zdjęcie - Zupa krem z marchwi z chipsami z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z marchwi z chipsami z jarmużu

Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

Składniki na zupę krem z marchwi z chipsami z jarmużu:

Zupa krem z marchwi:

  • 1 kg marchwi
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju kokosowego
  • ok. 1,5 l wody
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli

 

  Chipsy z jarmużu:

  • 200 g jarmużu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • duża szczypta soli

 

Jak przygotować zupę krem z marchwi z chipsami z jarmużu?

Zupa krem z marchwi

  1. Wszystkie warzywa obierz. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w talarki.
  2. W garnku roztop masło lub olej kokosowy. Wrzuć cebulę wraz z imbirem i czosnkiem i podsmaż przez ok. 5 minut. Następnie wrzuć marchew i ziemniaki. Smaż warzywa przez kolejne 10 minut, często mieszając, aż złapią delikatnie złoty kolor.
  3. Do garnka wlej gorącą wodę, dodaj sól i gotuj przez około pół godziny, aż warzywa zmiękną.
  4. Następnie zmiksuj zawartość garnka blenderem, aż powstanie gładki krem. Dodaj sok pomarańczowy, mleko kokosowe i wszystkie przyprawy. Zmiksuj krótko ponownie. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
  5. Gotowy krem podaj z chipsami z jarmużu.

 

  Chipsy z jarmużu

  1. Liście jarmużu umyj, wysusz, odetnij twarde łodygi i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż je do miski, dodaj olej oraz wędzoną paprykę i dokładnie wymieszaj.
  3. Jarmuż przełóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut, aż będą chrupiące, mieszając je delikatnie szpatułką w połowie czasu.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Zupa krem z marchwi z chipsami z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów