Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą

Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą
Zdjęcie - Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 l bulionu lub wody
  • 700 g wołowego mięsa gulaszowego (np. karkówki)
  • 250 g pomidorów bez skórki
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 100 g kaszy pęczak
  • 100 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Na Kujawskim obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i ponownie przesmażamy.


Dodajemy słodką i ostrą paprykę. Przesmażamy, uważając, by papryka się nie spaliła.


Zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.


Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz pomidory. 


Gotujemy około 1 godziny, aż mięso będzie prawie miękkie.


Dodajemy wypłukaną kaszę. Gotujemy do miękkości.


Na koniec dodajemy ciecierzycę.


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów