Zupa grzybowa z pulpetami i makaronem
Przepyszna zupa z pulpetami i makaronem gryczanym.
Składniki:
200 g mielonego mięsa np. wołowego lub indyka
płaska łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka sezamu
2 łyżki sosu sojowego
2-3 marchewki
100 g pieczarek ciemnych
por zielona część
2 łyżki miso ( opcjonalnie, nie masz -zupa też będzie pyszna)
sól i pieprz
2 plastry świeżego imbiru
makaron np. gryczany
olej sezamowy trochę
kapusta bok choy 1 sztuka
Przygotowanie:
Zupę przygotowałam w głębokiej patelni. Do mięsa dodałam sól, pieprz suszony czosnek i sezam. Wymieszałam i uformowałam pulpeciki. Na gorącej patelni zrumieniła je bez tłuszczu. Następnie dodałam pokrojoną marchew, imbir pokrojony w zapałki i grzyby- pieczarki. Podsmażyłam całość. Potem wlałam ok 1 litra wody i dodałam pociętego pora. Gotowałam 5 minut. Po pięciu minutach dodałam kapustę bok choy oraz miso i sos sojowy i gotowałam jeszcze 5 minut. W międzyczasie ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron włożyłam do miski i wlałam zupę a na wierzch polałam olej sezamowy.