Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku

Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku
Zdjęcie - Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
  • 200 g wędzonego boczku
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna 
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki startego świeżego chrzanu lub 200 g chrzanu ze słoiczka 
  • 3 ziemniaki
  • 3 liście  laurowe 
  • 2 l wody
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała marchewka 
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ selera
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy olej. Przeciskamy przez praskę czosnek, cebulę i pora kroimy w piórka, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę jarzyny i podsmażamy razem.

Do garnka wkładamy boczek, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wlewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy podsmażone jarzyny i gotujemy przez około 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy ziele angielskie, liście laurowe i boczek. Do wywaru dodajemy chrzan i miksujemy dokładnie blenderem.

Do zupy dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Zupę podajemy z jajkiem na twardo i chipsami z boczku.

Kategorie przepisów