Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 150 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki startego świeżego chrzanu lub 200 g chrzanu ze słoiczka
- 3 ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 2 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ selera
- sól
- pieprz
Na patelnię wlewamy olej. Przeciskamy przez praskę czosnek, cebulę i pora kroimy w piórka, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę jarzyny i podsmażamy razem.
Do garnka wkładamy boczek, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wlewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy podsmażone jarzyny i gotujemy przez około 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ziele angielskie, liście laurowe i boczek. Do wywaru dodajemy chrzan i miksujemy dokładnie blenderem.
Do zupy dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Zupę podajemy z jajkiem na twardo i chipsami z boczku.