Zielona sałatka warstwowa z wędzonym boczkiem

Zielona sałatka warstwowa z wędzonym boczkiem

Zdjęcie - Zielona sałatka warstwowa z wędzonym boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 20
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: -minuty

 

 

Moja dzisiejsza propozycja to sałatka wielowarstwowa. Nie jestem zagorzałą wielbicielką tego typu sałatek ale wiem, że są osoby, które je  lubią a muszę przyznać, że ta smakowała wyjątkowo dobrze.  W podtytule sałatka powinna nazywać się chrupiąca, gdyż jest to jej charakterystyczna cecha. Naprawdę wszystko tu chrupie: od sałaty przez seler naciowy aż po wierzchnią warstwę podsmażonego boczku. I jak to zwykle przy sałatkach warstwowych wychodzi spora porcja.

Składniki

Instrukcje

 

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na rumiano. Cebulę, seler i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki, ser zetrzeć na grubych oczkach.

Majonez połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,  jogurtem i miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

W przeźroczystej salaterce układać kolejno warstwami: sałatę lodową, seler naciowy, pieczarki, paprykę, sos, cebulę, ser oraz boczek. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przd podaniem schłodzić.

Smacznego:)

Zdjęcie - Zielona sałatka warstwowa z wędzonym boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów