Zielona sałatka warstwowa z wędzonym boczkiem
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: -minuty
Moja dzisiejsza propozycja to sałatka wielowarstwowa. Nie jestem zagorzałą wielbicielką tego typu sałatek ale wiem, że są osoby, które je lubią a muszę przyznać, że ta smakowała wyjątkowo dobrze. W podtytule sałatka powinna nazywać się chrupiąca, gdyż jest to jej charakterystyczna cecha. Naprawdę wszystko tu chrupie: od sałaty przez seler naciowy aż po wierzchnią warstwę podsmażonego boczku. I jak to zwykle przy sałatkach warstwowych wychodzi spora porcja.
Składniki
- sałata lodowa - 1 główka
- czerwona cebula - 3 szt.
- seler naciowy - 5-6 łodyg
- zielona papryka - 2 szt.
- pieczarki - 100 g
- boczek wędzony - 200 g
- szczypiorek - 1 pęczek
- cheddar - 100 g
- majonez - 4 łyżki
- jogurt naturalny - 5-6 łyżek
- miód - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czosnek - 2 ząbki
Instrukcje
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na rumiano. Cebulę, seler i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki, ser zetrzeć na grubych oczkach.
Majonez połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
W przeźroczystej salaterce układać kolejno warstwami: sałatę lodową, seler naciowy, pieczarki, paprykę, sos, cebulę, ser oraz boczek. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przd podaniem schłodzić.
Smacznego:)