Zapiekanka z rybą i tymiankiem
Składniki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 400 g polędwicy z dorsza
- 300 g mozzarelli bez zalewy
- 80 g szynki dojrzewającej, boczku lub chorizo w cienkich plastrach
- 60 ml śmietany 30%
- 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- ½ pęczka tymianku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka tartego parmezanu
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie
Dorsza, obrane ziemniaki i mozzarellę pokrój w plastry. Śmietanę zmiksuj z jajkiem i tymiankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania posmaruj Kujawskim 3 ziarna i wyłóż plastrami szynki. Dalej układaj warstwami: ziemniaki, ryba, ser, ziemniaki. Każdą warstwę polej śmietaną z tymiankiem.
Wierzch skrop olejem Kujawskim 3 ziarna, posyp bułką tartą wymieszaną z parmezanem i kilkoma gałązkami tymianku. Piecz przez 30 min. w 180°C.
Porada:
Do zapiekanki najlepsze będą ziemniaki sałatkowe Typ A lub ogólnoużytkowe Typ B, które po ugotowaniu pozostaną zwięzłe. Z ryb należy wybierać te chude.
Ryba w towarzystwie szynki dojrzewającej, boczku lub pikantnej kiełbasy chorizo. Otulona delikatną mozzarellą, pachnąca tymiankiem oraz skropiona Kujawskim 3 ziarna - idealnym olejem do smażenia i pieczenia, który w połączeniu z bułką tartą tworzy chrupiącą warstwę z delikatną nutą dyni. Rewelacyjne połączenie smaków w bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu daniu - znakomitym na obiad lub ciepłą kolację.
Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com