Zapiekanka z rybą i tymiankiem

Zapiekanka z rybą i tymiankiem

Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z rybą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 300 g mozzarelli bez zalewy
  • 80 g szynki dojrzewającej, boczku lub chorizo w cienkich plastrach
  • 60 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • ½ pęczka tymianku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie

Dorsza, obrane ziemniaki i mozzarellę pokrój w plastry. Śmietanę zmiksuj z jajkiem i tymiankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Naczynie do zapiekania posmaruj Kujawskim 3 ziarna i wyłóż plastrami szynki. Dalej układaj warstwami: ziemniaki, ryba, ser, ziemniaki. Każdą warstwę polej śmietaną z tymiankiem.

 

Wierzch skrop olejem Kujawskim 3 ziarna, posyp bułką tartą wymieszaną z parmezanem i kilkoma gałązkami tymianku. Piecz przez 30 min. w 180°C.

 

Porada:

Do zapiekanki najlepsze będą ziemniaki sałatkowe Typ A lub ogólnoużytkowe Typ B, które po ugotowaniu pozostaną zwięzłe. Z ryb należy wybierać te chude.

 

Ryba w towarzystwie szynki dojrzewającej, boczku lub pikantnej kiełbasy chorizo. Otulona delikatną mozzarellą, pachnąca tymiankiem oraz skropiona Kujawskim 3 ziarna - idealnym olejem do smażenia i pieczenia, który w połączeniu z bułką tartą tworzy chrupiącą warstwę z delikatną nutą dyni. Rewelacyjne połączenie smaków w bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu daniu - znakomitym na obiad lub ciepłą kolację.

 

 

Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com

Kategorie przepisów