Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami, to pyszny pomysł na szybki obiad. Tuńczyka możesz dać mniej (1 puszkę), ale w większej ilości jest fajnie wyczuwalny (ja lubię 🙂 )

 

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zapiekankę makaronową z tuńczykiem i pieczarkami:

  • 250-300 g ulubionego makaronu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 garście tartego sera cheddar
  • 1 szkl. mrożonego zielonego groszku
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 1. op. zupy cebulowej (proszek)
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem i pieczarkami?

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.

Groszek zielony gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki na plasterki lub w ćwiartki. Smażymy na rozgrzanej na patelni, niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec oprószamy szczyptą soli i mielonej słodkiej papryki.

Do garnka z makaronem dodajemy ugotowany groszek, pieczarki z cebulą, odsączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem tuńczyka oraz garść tartego sera. Mieszamy.

Składniki zalewamy śmietanką wymieszaną z proszkiem zupy cebulowej (dodatkowo można doprawić szczyptą soli i pieprzu). Dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypujemy garścią tartego sera.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

 

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów