Wstążki z dynią w sosie śmietanowym z parmezanem

Wstążki z dynią w sosie śmietanowym z parmezanem

Sezon dyniowy w pełni, więc i u mnie w kuchni goszczą dyniowe przysmaki.

Ciasta, desery, zupy, naleśniki i makrony – z dodatkiem dyni wszystko smakuje fantastycznie.

Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad.

Makaron wstążki połączyłam z dynią, parmezanem, sosem śmietanowym i świeżą pietruszką.

Wyszło danie niesamowicie smaczne , a do tego błyskawiczne do zrobienia.

Idealne na jesienny obiad.

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - WSTĄŻKI Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PARMEZANEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* makaron wstążki – ok. 200 g

* dynia – 200 g

* śmietana słodka 18% – ok. 200 ml

* duża cebula – 1 szt

* masło – 150 g

* parmezan – 4 łyżki

*czosnek – 1 ząbek

*świeża chili – 1 szt

* sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku

* świeża natka pietruszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz odrobinę posiekanej papryczki chili, solimy i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Dodajemy czosnek oraz pokrojoną w kostkę dynię, doprawiamy gałką muszkatołową, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. 15 minut ).

Dolewamy śmietankę, dodajemy połowę parmezanu, posiekaną natkę, sól i pieprz – mieszamy.

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, resztą parmezanu i świeżą natką.

Smacznego!

Kategorie przepisów