Wstążki z dynią w sosie śmietanowym z parmezanem
Sezon dyniowy w pełni, więc i u mnie w kuchni goszczą dyniowe przysmaki.
Ciasta, desery, zupy, naleśniki i makrony – z dodatkiem dyni wszystko smakuje fantastycznie.
Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad.
Makaron wstążki połączyłam z dynią, parmezanem, sosem śmietanowym i świeżą pietruszką.
Wyszło danie niesamowicie smaczne , a do tego błyskawiczne do zrobienia.
Idealne na jesienny obiad.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* makaron wstążki – ok. 200 g
* dynia – 200 g
* śmietana słodka 18% – ok. 200 ml
* duża cebula – 1 szt
* masło – 150 g
* parmezan – 4 łyżki
*czosnek – 1 ząbek
*świeża chili – 1 szt
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
* świeża natka pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz odrobinę posiekanej papryczki chili, solimy i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Dodajemy czosnek oraz pokrojoną w kostkę dynię, doprawiamy gałką muszkatołową, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. 15 minut ).
Dolewamy śmietankę, dodajemy połowę parmezanu, posiekaną natkę, sól i pieprz – mieszamy.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, resztą parmezanu i świeżą natką.
Smacznego!