Wołowa lasagne z sosem bolognese

Wołowa lasagne z sosem bolognese
Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowa lasagne z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na sos bolognese:
  • 2 kg pomidorów
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 300 g posiekanej cebuli (1 średniej wielkości)
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 250 g suszonych płatów makaronu lasagne
  • 200 g startego parmezanu
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
na sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 80 g startego parmezanu
  • 75 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Sos pomidorowy:

Pomidory przekrajamy, wyjmujemy gniazda nasienne, rozkładamy na blaszce i dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Pomidory posypujemy solą, pieprzem, cukrem, posiekaną bazylią oraz oregano i skrapiamy olejem Kujawskim z ziołami. Pieczemy w 180°C przez 60 min.

Po upieczeniu ząbki czosnku wyjmujemy z łupinek i miksujemy z pomidorami.


Na oleju Kujawskim z ziołami podsmażamy cebulę, aż zmięknie. Dodajemy mięso, rumienimy i dolewamy wino. Czekamy, aż wino odparuje, dodajemy pomidory z puszki, uprzednio zmiksowane pomidory i ocet balsamiczny. Całość gotujemy przez 30 min.


Sos beszamelowy:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przez chwilę smażymy. Następnie stopniowo dolewamy mleko, mieszając, aby rozbić grudki. Pozwalamy, żeby sos zabulgotał, po czym zdejmujemy go z ognia. Do sosu dodajemy parmezan, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy warstwę sosu pomidorowego, następnie porcję sosu beszamelowego i układamy płaty lasagne. Czynność powtarzamy 3 razy (powinniśmy mieć 3 pełne warstwy), po czym dokładamy ostatnią warstwę sosu pomidorowego i beszamelowego, które przykrywamy parmezanem.


Lasagne wstawiamy do piekarnika na 30 min. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów