Wołowa lasagne z sosem bolognese
Składniki
na sos bolognese:
- 2 kg pomidorów
- 600 g mielonej wołowiny
- 400 g pomidorów w puszce
- 300 g posiekanej cebuli (1 średniej wielkości)
- 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 250 g suszonych płatów makaronu lasagne
- 200 g startego parmezanu
- 8 ząbków czosnku
- 6 łyżek oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 2 gałązki świeżego oregano
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- 500 ml mleka
- 80 g startego parmezanu
- 75 g masła
- 50 g mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz