Wiosenna pasta z brokułem w cieście francuskim

Wiosenna pasta z brokułem w cieście francuskim

Zdjęcie - Wiosenna pasta z brokułem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosenna pasta z brokułem w cieście francuskim to idealna propozycja na wiosnę. Czasu zajmie niewiele, a smakuje i ważne, że jest zdrowe 😋

To oczywiście zasługa Kujawskiego oleju lnianego, tłoczonego na zimno. Ma 40 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek… No taka prawda 💪

Dolaliśmy ten olej do pasty brokułowej, ale można używać go do sałatek, koktajli i do wykończenia zup, pierogów… Korzystajcie, bo warto 😋👌

Składniki na wiosenną pastę z brokułem w cieście francuskim:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jajka ugotowane 
  • 1 jajko surowe (do posmarowania ciasta)
  • 1 mały brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 5 suszonych pomidorów
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
  • 3 ząbki czosnku
  • sezam
  • sól, pieprz 

Zdjęcie - Wiosenna pasta z brokułem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić wiosenną pastę z brokułem w cieście francuskim?

Czerwoną cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.

Ugotowane jajka ścieramy na tarce.

Brokuł gotujemy przez ok. 3 minuty.

W kielichu blendera umieszczamy różyczki brokułu, szczypiorek (zostawiamy trochę po posypania), ząbki czosnku, wlewamy Kujawski olej lniany oraz wsypujemy sól i pieprz.

Blendujemy na gładką masę.

W misce mieszamy wszystkie składniki.

 

Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem i pieczemy przez 13-15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni c.

Po ostudzeniu, poduszeczki z ciasta francuskiego kroimy i nadziewamy wiosenna pastą brokułową. Posypujemy pokrojonyn świeżym szczypiorkiem.

Zdjęcie - Wiosenna pasta z brokułem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów