Wiosenna pasta z brokułem w cieście francuskim

Wiosenna pasta z brokułem w cieście francuskim to idealna propozycja na wiosnę. Czasu zajmie niewiele, a smakuje i ważne, że jest zdrowe 😋
To oczywiście zasługa Kujawskiego oleju lnianego, tłoczonego na zimno. Ma 40 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek… No taka prawda 💪
Dolaliśmy ten olej do pasty brokułowej, ale można używać go do sałatek, koktajli i do wykończenia zup, pierogów… Korzystajcie, bo warto 😋👌
Składniki na wiosenną pastę z brokułem w cieście francuskim:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 jajka ugotowane
- 1 jajko surowe (do posmarowania ciasta)
- 1 mały brokuł
- 1 czerwona cebula
- 5 suszonych pomidorów
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
- 3 ząbki czosnku
- sezam
- sól, pieprz
Jak zrobić wiosenną pastę z brokułem w cieście francuskim?
Czerwoną cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
Ugotowane jajka ścieramy na tarce.
Brokuł gotujemy przez ok. 3 minuty.
W kielichu blendera umieszczamy różyczki brokułu, szczypiorek (zostawiamy trochę po posypania), ząbki czosnku, wlewamy Kujawski olej lniany oraz wsypujemy sól i pieprz.
Blendujemy na gładką masę.
W misce mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem i pieczemy przez 13-15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni c.
Po ostudzeniu, poduszeczki z ciasta francuskiego kroimy i nadziewamy wiosenna pastą brokułową. Posypujemy pokrojonyn świeżym szczypiorkiem.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis