Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami
Wśród 12 potraw wigilijnych w wielu domach pojawią się łazanki z kapustą i grzybami. U mnie nie było takiej tradycji, ale poza świętami smakują równie rewelacyjnie i warto pokusić się o przygotowanie tego prostego dania. Można je również wykorzystać do wigilijnej zupy grzybowej.
Ta super pyszna i aromatyczna potrawa ucieszy zapewne wegetarian.
Zrobienie domowych łazanek jest bardzo proste, oczywiście jeśli masz czas je zrobić. Z gotowymi też będzie pysznie!
Składniki:
kapusta z suszonymi grzybami - przepis tutaj
200 g mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
2 łyżki oleju/dodatkowe żółtko/woda
Przygotowanie:
- 1/2 porcji kapusty z suszonymi grzybami przygotuj wg tego przepisu
- przesiej mąkę na stolnicy, w środku zrób zagłębienie i wbij jajka, dodaj olej i zagnieć sprężyste, gładkie ciasto. Zapakuj w folię i odstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki
- rozwałkuj na stolnicy lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Początkowo na poziomie 1, przechodząc do najwyższego. Rozłożyć na ściereczce kuchennej do podsuszenia licząc po około 10 minut na jedną stronę
- placki pokroić w 2 cm paski, następnie w poprzek w 2- cm kawałki
- wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyłożyć łyżką cedzakową i wymieszać z gorącą kapustą z grzybami
Uwagi: jeśli nie używasz maszynki do makaronu zamiast oleju dodaj do ciasta makaronowego wodę. Placki bądą się dłużej suszyły, ale ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania