Wegańskie Rafaello z kaszy jaglanej
Pralinki Rafaello to jedne z najpyszniejszych słodyczy jakie znam.Niestety od paru ładnych lat ich skład nie jest dla mnie satysfakcjonujący.Emulgatorom i utwardzonym tłuszczom mówię zdecydowane NIE!Dlatego postanowiłam "utoczyć" te pyszne, wegańskie i przy okazji bezglutenowe maleństwa. Masz ochotę?Zapewniam, że przepis jest na prawdę ekspresowy w wykonaniu. No.. może poza czasem oczekiwania, ale on przy mrozach jakie ostatnio panują w Polsce ulegnie znacznemu skróceniu:)
Wegańskie Rafaello/ przepis własny, składniki na 30 sztuk/
- 1 woreczek (100 g) kaszy jaglanej
- 2 puszki (800 ml) mleka kokosowego
- 7 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki syropu z agawy (można dać więcej, w zależności od potrzeby)
- 1 kieliszek likieru Malibu lub aromatu kokosowego dodatkowo:
- 30 sztuk blanszowanych migdałów
- wiórki kokosowe (do obtoczenia)
Kaszę podprażam na suchej patelni, pilnuję, aby się nie przypaliła.Przelewam ją dużą ilością wody na sitku o drobnych oczkach.Mleko wlewam do garnka z grubym dnem, dodaję kaszę i gotuję wszystko przez około 25 minut na wolnym ogniu- kasza musi wyraźnie zgęstnięć, ale nie może być za sucha.Po tym czasie dodaję wiórki kokosowe i likier- mieszam.Następnie wlewam syrop z agawy i znów wszystko dokładnie mieszam. Całość odstawiam na około 2 h do ostygnięcia.Po tym czasie lepię z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą nadziewam migdałem i obtaczam w kokosie.Układam na specjalnych papilotkach do pralinek i odstawiam na 1 h do lodówki.Smacznego!:)
Ps: Jeśli śledzisz mojego bloga od dawna. to na pewno rzucił Ci się w oczy przepis na ciasto Rafaello (bez pieczenia) oraz na te pralinki.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________