Wędzona rybka warmińska z duszoną kapustą i jabłkami
Składniki
- 20 szt. młodych, małych ziemniaków
- 4 jabłka np. paierówki
- 1/4 główki młodej kapusty
- 250 g wędzonej ryby np. sielawy
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
- Olej Kujawski 3 Ziarna do smażenia
- Olej Kujawski z bazylią
- Listki szałwii
- Sól, pieprz
- Woda
na aksamitny sos:
- 5-6 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią
- Łyżka miodu
- Sok z cytryny
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 Ziarna. Wrzuć młode ziemniaki i obsmaż je na złoty kolor. Podlej delikatnie wodą i przykryj pokrywką tak, aby się udusiły. Na drugiej patelni na oleju obsmaż pokrojone w ćwiartki ze skórką jabłka. Delikatnie oprósz je cukrem. Skarmelizowane jabłka przełóż na talerz. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w grubą kostkę młodą kapustę. Dopraw ją pieprzem i solą. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją na talerz. Kiedy ziemniaki będą miękkie, połącz je z kapustą i jabłkami. Danie dopraw szałwią, pieprzem oraz solą.
Przygotuj aksamitny sos. W misce połącz olej Kujawski z bazylią, miód i sok z cytryny. Na bukiet warzywno-owocowy, połóż łyżką porcje śmietany i kawałki wędzonej ryby. Wszystko oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą. Danie skrop aksamitnym sosem.
Produkcja: Kuchnia+