Waniliowy deser ryżowy z owocami
Pomysł na kolejny nietypowy deser, tym razem z wykorzystaniem ryżu. Jest obłędnie waniliowy, a kwaskowaty sos owocowy świetnie komponuje się z jego słodkim smakiem. Przepis jest prosty i szybki, więc każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Składniki
Przygotowanie
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedzamy i zalewamy mlekiem. Wanilię przecinamy wzdłuż, a następnie wyciągamy miąższ. Do mleka dodajemy cukier, laskę wanilii oraz miąższ.
Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Na koniec wrzucamy serek mascarpone i mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, aby ryż wchłonął mleko.
Truskawki miksujemy z bananem i sokiem.
Nakładamy ryż do pojemniczków, polewamy sosem, a następnie dekorujemy borówkami i miętą. Deser można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Z podanych składników przygotujecie 2 duże porcje.
Smacznego !
Składniki
- 100 g ryżu
- 200 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mascarpone
- 100 g truskawek
- 40 g banana
- 2 łyżki soku malinowego
- kilka borówek amerykańskich
- 2 listki mięty
Przygotowanie
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedzamy i zalewamy mlekiem. Wanilię przecinamy wzdłuż, a następnie wyciągamy miąższ. Do mleka dodajemy cukier, laskę wanilii oraz miąższ.
Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Na koniec wrzucamy serek mascarpone i mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, aby ryż wchłonął mleko.
Truskawki miksujemy z bananem i sokiem.
Nakładamy ryż do pojemniczków, polewamy sosem, a następnie dekorujemy borówkami i miętą. Deser można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Z podanych składników przygotujecie 2 duże porcje.
Smacznego !