Tymbaliki makaronowe z parmezanem

Tymbaliki makaronowe z parmezanem
Zdjęcie - Tymbaliki makaronowe z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tymbaliki makaronowe z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na tymbaliki:
  • 70 g makaronu świderki
  • 70 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 70 g makaronu szpinakowego wstążki
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 1 żółtko
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
na sos:
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 25 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 szalotka
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie

Sos:
Rozgrzewamy olej czosnkowo-bazyliowy. Dodajemy mąkę i gotujemy ok. 2 min., ciągle mieszając. Powoli dolewamy mleko i dodajemy posiekaną szalotkę wraz z natką pietruszki. Doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 5 min. na wolnym ogniu.

Tymbaliki:
Makarony łamiemy i gotujemy ok. 15 min. w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i starty parmezan. Mieszamy z przygotowanym sosem i wlewamy do przygotowanych foremek na muffiny.


Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 min. Zostawiamy do ostudzenia na 10 min. Podajemy posypane odrobiną parmezanu i kolorowego pieprzu.


Porada:
Danie można śmiało przygotować w keksówce jako zapiekankę, należy wtedy zwielokrotnić ilość składników.



Przepis pochodzi z ostra-na-slodko.pl

Kategorie przepisów