Tosty z ogórkiem konserwowym i cheddarem
Tosty z serem i ogórkiem konserwowym to szybka i niedroga propozycja na ciepłą kolację. Może nie jest to jakaś wykwintna czy wybitna propozycja, z pewnością też nie jest niskokaloryczna, ale … takie dania czasem powstają, gdy w lodówce czy w portfelu pustki ?
Zamiast sera cheddar można użyć innego, żółtego sera np goudy.
- chleb tostowy
- ser cheddar
- masło
- kilka ogórków konserwowych
Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki lub kroimy na plasterki.
Ogórki konserwowe kroimy na plastry.
Chleb tostowy smarujemy z jednej strony cienką warstwą masła. Układamy masłem do dołu na rozgrzanej, suchej patelni. Na chlebie rozkładamy ser cheddar, plasterki ogórka i znowu ser. Przykrywamy drugą kromką chleba, masłem do góry. Gdy spód chleba się przyrumieni, przekładamy na drugą stronę. Smażymy na niewielkim ogniu, przez kilka minut (jeśli chleb rumieni się zbyt szybko, należy zmniejszyć moc palnika).
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami