Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem
            
Kiedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie w okresie Wielkiego Postu przyrządza się podobne tosty zwane torrijas de leche, pachnące cynamonem i pomarańczą. Jednak chyba żadne z nich nie były tak dobre, jak te wegańskie, na które przepis dziś podaję. Do ich przygotowania zainspirował mnie Mickey Rotten na swoim kanale vegeTABLE. Tosty zamiast w jajku miesza się w fantastycznej mieszance z nasion chia i ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe). Do tego przygotowałem waniliowy twarożek z orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda!
  
 
 
 * SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 12 tostów) 
 Tosty francuskie:
- 1 czerstwa bagietka
 - 2 łyżki nasion chia
 - 200 ml mleka migdałowego
 - 2 łyżeczki syropu klonowego
 - szczypta cynamonu
 - olej kokosowy do smażenia
 
 Karmelizowany rabarbar:
- 4-6 łodyg rabarbaru
 - 3-4 łyżki cukru trzcinowego
 - 2 łyżki wody różanej
 
Twarożek z nerkowców:
- 200 g orzechów nerkowca
 - sok z ½ cytryny
 - ziarenka z 1 laski wanilii
 - 2 łyżeczki syropu klonowego
 - szczypta soli morskiej
 
Dodatki (opcjonalnie):
- listki mięty
 - suszona lawenda
 
 * PRZYGOTOWANIE 
 Tosty francuskie Nasiona chia utrzyj w moździerzu na proszek (możesz się również posłużyć młynkiem do kawy). Następnie zalej je mlekiem, wlej syrop klonowy i dodaj odrobinę cynamonu. Odstaw na kwadrans, aby mieszanka zgęstniała. 
 Bagietkę pokrój na kromki i maczaj w nasionach chia, a następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Twarożek z nerkowców Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i odstaw na przynajmniej 4 godziny lub nawet na całą noc. Następnie odsącz, wsyp do kilicha blendera, wlej sok z cytryny oraz syrop klonowy i dodaj sól oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy twarożek nie będzie chciał się zmiksować, możesz dodać odrobinę wody. Karmelizowany rabarbar Rabarbar umij, osusz i pokrój na grubsze części. Przełóż go na patelnię, posyp cukrem i polej wodą różaną. Patelnię przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień. Karmelizuj kilka minut, potrząsając delikatnie co jakiś czas patelnią. Gdy stanie się miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać zdejmij patelnię z ognia. 
 Podanie Jeszcze ciepłe tosty posmaruj twarożkiem, na wierzch wyłóż karmelizowany rabarbar i opcjonalnie ułóż listki mięty i suszone kwiaty lawendy. *
 
 
 
 
 
 