Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem

Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem

Zdjęcie - Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie w okresie Wielkiego Postu przyrządza się podobne tosty zwane torrijas de leche, pachnące cynamonem i pomarańczą. Jednak chyba żadne z nich nie były tak dobre, jak te wegańskie, na które przepis dziś podaję. Do ich przygotowania zainspirował mnie Mickey Rotten na swoim kanale vegeTABLE. Tosty zamiast w jajku miesza się w fantastycznej mieszance z nasion chia i ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe). Do tego przygotowałem waniliowy twarożek z orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda!

Zdjęcie - Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 12 tostów)
Tosty francuskie:

  • 1 czerstwa bagietka
  • 2 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • olej kokosowy do smażenia


Karmelizowany rabarbar:

  • 4-6 łodyg rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody różanej

Twarożek z nerkowców:

  • 200 g orzechów nerkowca
  • sok z ½ cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej


Dodatki (opcjonalnie):

  • listki mięty
  • suszona lawenda


* PRZYGOTOWANIE
Tosty francuskie Nasiona chia utrzyj w moździerzu na proszek (możesz się również posłużyć młynkiem do kawy). Następnie zalej je mlekiem, wlej syrop klonowy i dodaj odrobinę cynamonu. Odstaw na kwadrans, aby mieszanka zgęstniała.
Bagietkę pokrój na kromki i maczaj w nasionach chia, a następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Twarożek z nerkowców Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i odstaw na przynajmniej 4 godziny lub nawet na całą noc. Następnie odsącz, wsyp do kilicha blendera, wlej sok z cytryny oraz syrop klonowy i dodaj sól oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy twarożek nie będzie chciał się zmiksować, możesz dodać odrobinę wody. Karmelizowany rabarbar Rabarbar umij, osusz i pokrój na grubsze części. Przełóż go na patelnię, posyp cukrem i polej wodą różaną. Patelnię przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień. Karmelizuj kilka minut, potrząsając delikatnie co jakiś czas patelnią. Gdy stanie się miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać zdejmij patelnię z ognia.
Podanie Jeszcze ciepłe tosty posmaruj twarożkiem, na wierzch wyłóż karmelizowany rabarbar i opcjonalnie ułóż listki mięty i suszone kwiaty lawendy. *

Zdjęcie - Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów