Tosty francuskie z ricottą i malinami

Tosty francuskie z ricottą i malinami
Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g serka ricotta
  • 125 g malin
  • 4 kromki czerstwej chałki
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • szczypta soli
Przygotowanie

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli (można użyć do tego widelca).


Ricottę mieszamy ze startą skórką cytrynową, cukrem i nasionkami wyłuskanymi z wanilii. Smarujemy każdą kromkę przygotowanym serkiem. Na dwóch z nich układamy maliny i przykrywamy pozostałymi kromkami. Tak przygotowane obtaczamy w mieszance z jajek, mleka i soli. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, dodajemy masło, układamy tosty.


Smażymy z obu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu. Gotowe tosty można podać z jogurtem i dodatkową porcją malin.


Porada:

Na tosty francuskie najlepiej nadaje się lekko czerstwa chałka. Można też użyć chleba tostowego - ważne żeby nie było to świeże pieczywo.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów