Tortilla z kurczakiem i guacamole
Składniki
- 1 kg piersi z kurczaka
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 300 g startego sera gouda
- 50 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 6 pszennych tortilli
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 3 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 papryczka chilli
- ½ pęczka posiekanej świeżej kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy ok. 20 ml oleju Kujawskiego z ziołami i smażymy pokrojone piersi z kurczaka na złoty kolor. Doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz pokrojone w plastry czosnek i cebulę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.
Na tę samą patelnię wlewamy ok. 15 ml oleju, szklimy papryki pokrojone w paski przez 2-3 min., zdejmujemy z ognia. Dodajemy kolendrę i skrapiamy sokiem z ½ limonki. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i ok. 10 ml oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Dodajemy do papryki. Mieszamy.
Na placku tortilli układamy starty ser, kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą. Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i podgrzewamy. Następnie obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty. Podajemy z guacamole.
Porada:
Aby guacamole nie ściemniało, możemy zachować pestkę z awokado i włożyć ją do gotowej pasty. Dodanie soku z limonki także hamuje ten proces.
Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com