Torta tres leches – mleczne ciasto z Ameryki Łacińskiej

Torta tres leches – mleczne ciasto z Ameryki Łacińskiej
6

Torta tres leches (znane także pod nazwami pan tres leches lub dulce de tres leches) to popularne południowoamerykańskie ciasto. Jego pochodzenie nie jest do końca znane i za kraj powstania przypisuje się Meksyk lub Nikaraguę, gdzie pojawiło się pod koniec XIX wieku. Prawdziwą popularność zdobyło w krajach Ameryki Łacińskiej w latach 40. XX wieku, gdy firma Nestlé opublikowała przepis na ten wypiek na puszkach mleka skondensowanego. Od tego czasu stało się ono nieodłącznym elementem tamtejszych kuchni. Co ciekawe, receptura na to ciasto została również spopularyzowana w wielu innych miejscach na świecie, między innymi w Hiszpanii, na Bałkanach czy w Turcji.

Tres leches jest bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Jak sama nazwa wskazuje, jego idea polega na nasączeniu biszkoptu trzema rodzajami mleka, zwykle mlekiem w proszku (leche evaporada), mlekiem skondensowanym (leche condensada) i mlekiem pełnym (leche entera) lub śmietanką (crema de leche). Chociaż tak naprawdę istnieją różne wariacje, na przykład z użyciem słodzonego mleka skondensowanego (lechera). Tres leches podaje się zazwyczaj z czapą bitej śmietany i cynamonem lub pokryte włoską bezą. To zdecydowanie najlepsze ciacho, jakie można zjeść w Meksyku i wielu krajach Ameryki Łacińskiej.

Przygotowanie ciasta w domu jest banalne (pewnie też stąd jego ogromna popularność). Wystarczy upiec klasyczny biszkopt na jajkach, ponakłuwać ciasto i nasączyć mieszanką trzech rodzajów mleka. Następnie schłodzić w lodówce, aby wszystko dobrze nasiąknęło i udekorować solidną porcją bitej śmietany, a na końcu oprószyć cynamonem. Ciasto jest lekkie jak chmurka, wilgotne od mleka i naprawdę pyszne. W moim przepisie zrezygnowałem z mleka w proszku, mieszając dwa rodzaje mleka skondensowanego (słodzone i niesłodzone) ze śmietanką. Tres leches można upiec w prostokątnej blaszce lub w tortownicy w formie tortu. Gorąco polecam spróbować!

Zdjęcie - Torta tres leches – mleczne ciasto z Ameryki Łacińskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torta tres leches – mleczne ciasto z Ameryki Łacińskiej Wydrukuj przepis Ilość porcji: 30M Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek (rozmiar L), w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • 180 g mąki
  • szczypta soli

 Do nasączenia:

  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 ml mleka zagęszczonego 7,5% tł.
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36%

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cynamon do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

  1. Jajka przełóż do misy miksera i dodaj szczyptę soli. Ubijaj przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
  2. Następnie powoli wsypuj cukier, nie przerywając ubijania, aż powstanie gęsta piana. Na sam koniec dodaj cukier lub ekstrakt waniliowy i krótko wymieszaj całość ponownie.
  3. Mąkę przesiej i dodawaj partiami do jajek, mieszając całość delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  4. Masę przelej do formy o wymiarach ok. 24x32 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Po wystudzeniu zdejmij delikatnie papier do pieczenia i biszkopt przełóż ponownie do formy.

Nasączenie

  1. Biszkopt ponakłuwaj wykałaczką na całej powierzchni.
  2. Oba mleka skondensowane połącz ze śmietanką i polej nimi dokładnie całą powierzchnię biszkoptu.
  3. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Krem

  1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Gotowym kremem posmaruj biszkopt, wyrównując całość szpatułką.
  3. Ciasto oprósz cynamonem i wstaw ponownie do lodówki na kolejne 2-3 godziny (najlepsze jest na kolejny dzień).
Zdjęcie - Torta tres leches – mleczne ciasto z Ameryki Łacińskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torta tres leches – mleczne ciasto z Ameryki Łacińskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów