Tatar ze śledzia z miętą

Tatar ze śledzia z miętą
Zdjęcie - Tatar ze śledzia z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar ze śledzia z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 0,5 kg płatów śledzia
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 3 ugotowane jajka
  • 1-2 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju czosnkowego Kujawski z ziołami
  • pęczek mięty
  • 2 średnie buraki
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • mleko
  • opcjonalnie: 2 łyżki kaparów
Przygotowanie Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy mlekiem. Zostawiamy na noc. Na drugi dzień ziemniaka i buraki gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Namoczonego śledzia płuczemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka i ziemniaka oraz posiekaną miętę. Możemy dodać także posiekane kapary. Dolewamy olej czosnkowy i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.


Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem.


Małe naczynia wykładamy folią do żywności. Wkładamy do środka tatara, zostawiając 2 cm przestrzeni, a następnie uklepujemy. Na wierzchu układamy tarte buraki, wyrównując z brzegami naczynia. Wstawiamy na co najmniej 3 godz. do lodówki – smaki muszą się przegryźć. Tatara wykładamy na talerzyki (przykładając je do naczyń i odwracając szybko o 180 stopni). Zdejmujemy folię i dekorujemy miętą.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów