Tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem
Ta tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i kozim serem to w moim domu hit tego sezonu. Odkąd tylko pojawiły się na straganach szparagi, zrobiłem ją już trzy razy i dopiero za ostatnim podejściem udało mi się ją sfotografować, bo wcześniej tak szybko znikała. 🙂 Dlatego jeśli kochacie wytrawne tarty, to czym prędzej musicie ją przygotować, póki sezon na szparagi trwa w najlepsze!
Połączenie szparagów z boczkiem i kozim serem nie jest niczym odkrywczym, ale to smaki wprost dla siebie stworzone. Dlatego bardzo lubię wracać do tych trzech składników w różnych przepisach. Do kompletu dobrze jest dorzucić również tymianek, który fajnie podkręca smak oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Tę tartę proponuję upiec w prostokątnej foremce, aby nie ciąć szparagów na kawałki. Dzięki temu będzie się lepiej prezentować. Tutaj też ważna uwaga: nie gotujcie szparagów zbyt długo – powinny pozostać lekko twarde i chrupiące – dojdą w piecu.
Ta tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem to świetny pomysł na każdą porę dnia. Sprawdzi się na śniadanie, obiad czy kolację. Można ją spałaszować zarówno na ciepło, jak i na zimno, chociaż bardzo dobrze znosi ponowne odgrzewanie. Polecam ją wszystkim miłośnikom tart oraz szparagów. 😉
Tarta ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
Składniki na tartę ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem:
Kruche ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 165 g zimnego masła
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 2-3 łyżki zimnej wody lub mleka
Nadzienie:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach
- 200 g koziego sera w roladzie
- 350 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Jak zrobić tartę ze szparagami, boczkiem, pomidorkami i kozim serem?
Kruche ciasto
- Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto do połączenia się składników, dolewając w razie potrzeby wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Blaszkę o wymiarach 25x35 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia i rozwałkuj cienko ciasto, pokrywając spód oraz boki naczynia (do połowy wysokości). Na wierzch połóż papier do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie oraz papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie.
Nadzienie
- Szparagom odetnij twarde końce i obierz do połowy wysokości. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj przez ok. 3-4 minuty. Następnie odcedź i wrzuć do lodowatej wody. Po całkowitym wystudzeniu osusz.
- Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Odsącz go z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
- Do miski wlej śmietankę, wbij jajka i dodaj wszystkie przyprawy. Roztrzep dokładnie rózgą.
- Tak przygotowaną śmietankę wylej na upieczony spód. Następnie rozłóż kolejno: usmażone kawałki boczku, szparagi, pomidorki przekrojone na połówki i kawałki koziego sera.
- Formę wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 30-35 minut w 180°C, aż masa się zetnie. Po upieczeniu odstaw na pół godziny do przestudzenia, a następnie krój na porcje.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square