Tarta ze śliwkami i masą migdałową
Chyba nie ma co już dłużej się oszukiwać, że lato dobiegło ku końcowi. Dlatego czas na jesienne wypieki, które umilają te pierwsze dni jesieni. Póki jeszcze stragany uginają się pod śliwkami, postanowiłem przygotować kolejny wypiek z ich udziałem. Ta tarta ze śliwkami i masą migdałową idealnie sprawdzi się na jesienną chandrę, bądź po prostu dla gości, którzy wpadną do nas na kawę czy herbatę. Przygotowałem ją na moim ulubionym półkruchym cieście z dodatkiem śmietany, które nie tylko sprawia, że dom wypełnia się aromatem masła podczas pieczenia, ale także bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Dzięki temu można przygotować z niego proste dekoracje, jak choćby kratkę na czy listki na wierzchu naszego wypieku, które cudownie się rumienią w piekarniku.
Aby to nie była taka klasyczna tarta ze śliwkami, postanowiłem również ukryć w środku migdałowe nadzienie w postaci francuskiego frangipane’u, które jeszcze bardziej rozpieszcza nasze kubki smakowe. Dodatkowo śliwki posypałem odrobiną cynamonu, który jest moim zdaniem obowiązkowym składnikiem jesiennych wypieków. Mam nadzieję, że ta tarta ze śliwkami i masą migdałową Was zachwyci. PS. Smakuje ona jeszcze lepiej na ciepło z kulką lodów waniliowych obok. 😉
Tarta ze śliwkami i masą migdałową Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
Ciasto półkruche:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Masa migdałowa (frangipane):
- 100 g migdałów (razem ze skórkami)
- 100 g brązowego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
Dodatkowo:
- 1 kg śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g migdałów w płatkach
- 1 żółtko + 1 łyżeczka śmietany do posmarowania ciasta
Ciasto półkruche
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, wbij żółtka i dodaj śmietanę. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę do schłodzenia.
Masa migdałowa (frangipane)
- Migdały podpraż na rozgrzanej patelni. Przestudź.
- Orzechy przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na mąkę.
- Do migdałów dodaj cukier, masło oraz mąkę pszenną i wbij jajka. Całość wymieszaj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotowanie tarty
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm.
- Przełóż je do formy na tartę o średnicy 26-30 cm wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Odetnij nadmiar ciasta.
- Na spód wylej przygotowaną masę migdałową. A następnie ułóż przepołowione śliwki bez pestek skórą do góry. Owoce posyp cynamonem.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj ponownie. Radełkiem powycinaj pasy i obłóż nimi tartę, przeplatając je naprzemiennie. Jeśli zostanie ciasta, możesz z niego zrobić dekoracje, np. listki, jak na zdjęciu.
- Żółtko rozbełtaj ze śmietaną i posmaruj mieszanką kratkę z ciasta. Wierzch tarty posyp płatkami migdałów.
- Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 45-50 minut do złotobrązowego koloru.
- Po upieczeniu tartę odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby masa migdałowa całkowicie stężała. Możesz podawać ją również po przestudzeniu, tylko nadzienie może być lekko płynne.