Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
Czekolada i suszone śliwki to połączenie doskonałe. Dlatego postanowiłem je wykorzystać do tej prostej wegańskiej tarty bez pieczenia. Delikatny spód z amarantusa, masa z suszonych śliwek i polewa czekoladowa na mleku kokosowym. Sama natura i to bez dodatkowego cukru, nabiału czy glutenu. Z ksylitolu można również zrezygnować, dodając czekoladę o nieco mniejszej zawartości kakao. Korzystając z przepisu, koniecznie wybierzcie śliwki suszone dobrej jakości (bez innych „wspomagaczy”), bo to one grają tutaj główną rolę. Zamiast suszonych śliwek do masy można również wykorzystać domowe powidła. To tak na wszelki wypadek, jakbyście mieli ich zapas w spiżarni. ;)
*
SKŁADNIKI
na foremkę o średnicy 20 cm
Spód:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżka oleju kokosowego
Nadzienie:
- 250 g suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 150 g mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru 90%
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- kilka suszonych śliwek
* PRZYGOTOWANIE
Spód Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Połącz z amarantusem i zagnieć masę rękoma. Wyłóż ją na spód i na boki foremki na tartę (nieprzywierającej, ze zdejmowanym dnem). Wygładź szpatułką i włóż do lodówki na 30 minut.
Nadzienie Śliwki zalej ponownie wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Nadzienie wyłóż na schłodzony spód i wyrównaj szpatułką.
Polewa Mleko kokosowe podgrzej w rondelku wraz z czekoladą i ksylitolem lub erytrytolem. Następnie odstaw polewę do schłodzenia i polej nią tartę. Wierzch udekoruj suszonymi śliwkami i wstaw ponownie do lodówki na 30-60 minut, aż polewa stężeje.
*