Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

Wydaje mi się, że już dawno nie było żadnego przepisu na zdrowe ciacho bez cukru, glutenu i nabiału. Dlatego śpieszę do Was z nową recepturą! Oto boska tarta z kokosowo-malinową panna cottą! Wykorzystałem mój ulubiony spód z amarantusa ekspandowanego z dodatkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego (na blogu jest również opcja z daktylami), który nie wymaga pieczenia i super łatwo się formuje. Wnętrze tarty wypełniłem kokosową panna cottą z sokiem malinowym, którą zagęściłem agarem zamiast żelatyny. Z pozostałych malin, a właściwie z pestek przygotowałem galaretkę o mniejszej średnicy, która pięknie zdobi wnętrze tarty. To fajny sposób na wykorzystanie owoców w całości. Jeśli lubisz zgrzeszyć zdrowym deserem, to ta tarta z kokosowo-malinową panna cottą jest zdecydowanie dla Ciebie! 😉
PS. Na zdjęciu ostatnia warstwa jest trochę dosztukowana, gdyż przez przypadek wylałem część panna cotty i nie udało mi się uzyskać tego samego koloru, ale z podanych proporcji spokojnie powinno Wam wystarczyć na całość.

Zdjęcie - Tarta z kokosowo-malinową panna cottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta z kokosowo-malinową panna cottą Łukasz Wydaje mi się, że już dawno nie było żadnego przepisu na zdrowe ciacho bez cukru, glutenu i nabiału. Dlatego śpieszę do Was…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 50 ml wrzątku
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

 

Malinowa panna cotta i galaretka malinowa:

  • 500 g malin
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 płaskie łyżeczki agaru

 

Dekoracja:

  • garść malin do dekoracji
  • kilka kumkwatów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Siemię lniane zalej wrzątkiem i energicznie wymieszaj.
  2. Do miski wsyp amarantus ekspandowany, rozgrzany olej kokosowy, syrop z agawy i siemię lniane. Wymieszaj i zagnieć rękoma, aż masa stanie się plastyczna.
  3. Gotowym spodem wyłóż formę na tartę o średnicy 20 cm z wyjmowanym spodem. Foremkę wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj panna cottę.

 

Malinowa panna cotta i galaretka malinowa:

  1. Maliny umieść w rondelku i gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok. Następnie przecedź je przez sito, oddzielając sok od pestek. Sok pozostaw w rondelku, a pozostałą pulpę przelej do osobnego garnuszka.
  2. Do pulpy dodaj łyżeczkę agaru i 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu. Gotuj kilka minut, aż galaretka zgęstnieje. Następnie wylej ją na spód albo umieść w okrągłej formie o mniejszej średnicy i odstaw w chłodne miejsce, aż galaretka się zsiądzie.
  3. Do pozostałego soku z malin wlej mleko kokosowe, dodaj łyżeczkę agaru i 3 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż panna cotta zgęstnieje. Wylej ją całą na galaretkę malinową lub połowę na sam spód i odstaw do stężenia. Następnie połóż galaretkę i wylej pozostałą panna cottę.
  4. Tartę wstaw na 2-3 godziny do lodówki do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z jagodami i kruszonką
1

Ciasto kruche z jagodami i kru…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią
1

Pełnoziarnista bagietka z pomi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pałki z kurczaka zapiekane z warzywami

Pałki z kurczaka zapiekane z w…

Beti Beti
kruche babeczki

Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

Tropikalna pavlova z egzotyczn…

food² food²
Food Square

Sezamowiec bez pieczenia

Sezamowiec bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Fit sałatka z pomarańczą, awokado, malinami i orzechami
1

Fit sałatka z pomarańczą, awok…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mus jabłkowy
1

Mus jabłkowy

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Wakacyjne śniadanie-roślinna owsianka
1

Wakacyjne śniadanie-roślinna o…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką
1

Pleśniak ze śliwkami, bezową p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko