Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

Wydaje mi się, że już dawno nie było żadnego przepisu na zdrowe ciacho bez cukru, glutenu i nabiału. Dlatego śpieszę do Was z nową recepturą! Oto boska tarta z kokosowo-malinową panna cottą! Wykorzystałem mój ulubiony spód z amarantusa ekspandowanego z dodatkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego (na blogu jest również opcja z daktylami), który nie wymaga pieczenia i super łatwo się formuje. Wnętrze tarty wypełniłem kokosową panna cottą z sokiem malinowym, którą zagęściłem agarem zamiast żelatyny. Z pozostałych malin, a właściwie z pestek przygotowałem galaretkę o mniejszej średnicy, która pięknie zdobi wnętrze tarty. To fajny sposób na wykorzystanie owoców w całości. Jeśli lubisz zgrzeszyć zdrowym deserem, to ta tarta z kokosowo-malinową panna cottą jest zdecydowanie dla Ciebie! ?
PS. Na zdjęciu ostatnia warstwa jest trochę dosztukowana, gdyż przez przypadek wylałem część panna cotty i nie udało mi się uzyskać tego samego koloru, ale z podanych proporcji spokojnie powinno Wam wystarczyć na całość.

Zdjęcie - Tarta z kokosowo-malinową panna cottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta z kokosowo-malinową panna cottą Łukasz Wydaje mi się, że już dawno nie było żadnego przepisu na zdrowe ciacho bez cukru, glutenu i nabiału. Dlatego śpieszę do Was…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 50 ml wrzątku
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

 

Malinowa panna cotta i galaretka malinowa:

  • 500 g malin
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 płaskie łyżeczki agaru

 

Dekoracja:

  • garść malin do dekoracji
  • kilka kumkwatów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Siemię lniane zalej wrzątkiem i energicznie wymieszaj.
  2. Do miski wsyp amarantus ekspandowany, rozgrzany olej kokosowy, syrop z agawy i siemię lniane. Wymieszaj i zagnieć rękoma, aż masa stanie się plastyczna.
  3. Gotowym spodem wyłóż formę na tartę o średnicy 20 cm z wyjmowanym spodem. Foremkę wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj panna cottę.

 

Malinowa panna cotta i galaretka malinowa:

  1. Maliny umieść w rondelku i gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok. Następnie przecedź je przez sito, oddzielając sok od pestek. Sok pozostaw w rondelku, a pozostałą pulpę przelej do osobnego garnuszka.
  2. Do pulpy dodaj łyżeczkę agaru i 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu. Gotuj kilka minut, aż galaretka zgęstnieje. Następnie wylej ją na spód albo umieść w okrągłej formie o mniejszej średnicy i odstaw w chłodne miejsce, aż galaretka się zsiądzie.
  3. Do pozostałego soku z malin wlej mleko kokosowe, dodaj łyżeczkę agaru i 3 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż panna cotta zgęstnieje. Wylej ją całą na galaretkę malinową lub połowę na sam spód i odstaw do stężenia. Następnie połóż galaretkę i wylej pozostałą panna cottę.
  4. Tartę wstaw na 2-3 godziny do lodówki do stężenia.

Kategorie przepisów