Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem

Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem

Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g pomidorów Cherry
  • 50 g cebuli pokrojonej w pióra
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianu
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pomidory zalej wrzątkiem na 1 min., obierz ze skóry i przekrój na pół.

 

Na patelni rozgrzej Kujawski 3 ziarna razem z tymiankiem, rozmarynem i zmiażdżonym czosnkiem. Na olej połóż pomidory płaską stroną do góry, skrop octem, posyp solą oraz cukrem i smaż przez 3 min. z obu stron. Pomidory przełóż do formy do tarty, płaską stroną do góry.

 

Na oleju po smażeniu zeszklij cebulę, wyłóż na pomidory i posyp parmezanem. Całość przykryj ciastem francuskim, a jego brzegi brzegi wepchnij do formy. Wierzch nakłuj widelcem.

 

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 25 min. Lekko przestudź, przekręć do góry dnem i zdejmij formę.

 

Porada:

Do przygotowania tarty można użyć dowolnych pomidorów. Duże wystarczy pokroić na grube plastry, pomidory z puszki wcześniej przekroić i odsączyć na sicie, a bardzo małe zostawić ze skórą. Rozmaryn i tymianek można zastąpić innymi ziołami, takimi jak lubicie np. bazylią i oregano.

 

Esencjonalny olej Kujawski 3 ziarna - idealny do smażenia - wzbogaca karmelizowane pomidorki i cebulę o delikatne nuty dyni, tworząc smakowity sos otaczający warzywa.

 

 

Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com

Kategorie przepisów