Tarta Tatin z pomidorami cherry, rozmarynem i tymiankiem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g pomidorów Cherry
- 50 g cebuli pokrojonej w pióra
- 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka posiekanego tymianu
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pomidory zalej wrzątkiem na 1 min., obierz ze skóry i przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej Kujawski 3 ziarna razem z tymiankiem, rozmarynem i zmiażdżonym czosnkiem. Na olej połóż pomidory płaską stroną do góry, skrop octem, posyp solą oraz cukrem i smaż przez 3 min. z obu stron. Pomidory przełóż do formy do tarty, płaską stroną do góry.
Na oleju po smażeniu zeszklij cebulę, wyłóż na pomidory i posyp parmezanem. Całość przykryj ciastem francuskim, a jego brzegi brzegi wepchnij do formy. Wierzch nakłuj widelcem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 25 min. Lekko przestudź, przekręć do góry dnem i zdejmij formę.
Porada:
Do przygotowania tarty można użyć dowolnych pomidorów. Duże wystarczy pokroić na grube plastry, pomidory z puszki wcześniej przekroić i odsączyć na sicie, a bardzo małe zostawić ze skórą. Rozmaryn i tymianek można zastąpić innymi ziołami, takimi jak lubicie np. bazylią i oregano.
Esencjonalny olej Kujawski 3 ziarna - idealny do smażenia - wzbogaca karmelizowane pomidorki i cebulę o delikatne nuty dyni, tworząc smakowity sos otaczający warzywa.
Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com