Tagliatelle z warzywami smażonymi w marynacie słodka papryka
Składniki
- 360 g makaronu tagliatelle
- 160 g pomidorów pelati lub pulpy pomidorowej
- 120 g sera Parmigiano Reggiano (ew. ser Bursztyn lub inny twardy ser)
- 2 sałaty Pak Choy lub ½ główki sałaty pekińskiej
- 8 pomidorków cherry (koktajlowych)
- 45 ml marynaty Kujawski słodka papryka z tego przepisu
- 80 g cukinii
- 80 g papryki (różne kolory)
- 60 g marchwi
- 60 g pieczarek
- 40 g groszku cukrowego
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z części niejadalnych i pokroić w kostkę 2 cm. Pomidory pelati pokroić podobnie.
Warzywa podsmażyć na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia i dodać pomidory pelati oraz marynatę Kujawski słodka papryka. Doprawić do smaku.
Makaron ugotować i połączyć z warzywami. Posypać skrobanym serem Parmigiano Reggiano.