Tagliatelle z pesto i pulpetami z łososia

Tagliatelle z pesto i pulpetami z łososia
Porcja na 5-6 osób

Dzisiaj trochę inna propozycja podania łososia z makaronem, trochę bardziej pracochłonna, chociaż przygotowanie pulpecików wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu.
Makaron z domowym pesto i łososiowymi pulpetami - idealne połączenie.
Zdjęcie - TAGLIATELLE Z PESTO I PULPETAMI Z ŁOSOSIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami TAGLIATELLE Z PESTO I PULPETAMI Z ŁOSOSIA
SKŁADNIKI NA PULPETY:
  • 60 dkg fileta z łososia
  • 20 dkg twardego sera solankowego typu feta
  • pęczek koperku (lub 2-3 łyżki suszonego)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Rybę drobno posiekać, dodać posiekany koperek, pokruszony ser oraz jajko. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Formować pulpeciki, ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut.
SKŁADNIKI NA PESTO:
  • 125 g rukoli
  • garść słoneczniku
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 dkg makaronu
Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku, ewentualnie doprawić solą. Pesto wyłożyć do sporego rondla lub do miski.

Zdjęcie - TAGLIATELLE Z PESTO I PULPETAMI Z ŁOSOSIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami TAGLIATELLE Z PESTO I PIECZONYMI PULPETAMI Z ŁOSOSIA
Makaron ugotować al dente. Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.
Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć kilka łyżek pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać makaron (jeśli będzie zbyt gęste można podlać wodą z gotowania makaronu ) i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę pesto.
Podać z upieczonymi pulpetami.

Kategorie przepisów