Tagliatelle z kurkami i szpinakiem
Makaron ze szpinakiem i złotymi kurkami z lekkim maślanym posmakiem to idealne połączenie na wrzesień. Póki na targowym stoisku pod domem leżą te cudowne grzyby, kupujcie i przyrządzajcie bo wato!
Składniki (porcja):
100g tagilatelle
50g kurek
2 garści szpinaku
pół cebulki
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
odrobina masła
sól pieprz
Kurki oczyszczamy, kroimy na drobne kawałki i smażymy na rozgrzanym maśle. Pod koniec smażenia delikatnie solimy grzyby. Cebulkę i ząbek czosnku siekamy, następnie wrzucamy na drugą patelnię z rozgrzana oliwą. Szpinak dokładnie płuczemy i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Całość przyprawiamy i smażymy przez chwilę, aż liście szpinaku stracą objętość.
Makaron gotujemy al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie ze szpinakiem, dodajemy kurki i dokładnie mieszamy.