Szynka pieczona w winie z żurawiną
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 250 ml białego półsłodkiego wina
- 200 g mrożonej żurawiny
- 75 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wino mieszamy z olejem, dodajemy liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, chili, pieprz oraz 1,5 łyżeczki soli. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy szynkę i odstawiamy na 1,5 godz. do zamarynowania.
Zamarynowane mięso razem z marynatą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC pod przykryciem i pieczemy 1,5 godziny.
Gdy mięso się piecze, przygotowujemy żurawinę. W niewielkim garnku gotujemy owoce z cukrem i 2 łyżkami wody. Gdy owoce zmiękną, lekko rozgniatamy je widelcem i gotujemy jeszcze 5 minut, aż zgęstnieją.
30 minut przed końcem pieczenia mięsa, zdejmujemy pokrywkę i polewamy szynkę żurawiną. Dopiekamy.
Upieczona szynka powinna mieć temperaturę 76-78ºC w najgrubszym miejscu.
Po upieczeniu wyjmujemy mięso z sosu i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/