Szynka pieczona w winie z żurawiną

Szynka pieczona w winie z żurawiną

Zdjęcie - Szynka pieczona w winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka pieczona w winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka pieczona w winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka pieczona w winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka pieczona w winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 250 ml białego półsłodkiego wina
  • 200 g mrożonej żurawiny
  • 75 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wino mieszamy z olejem, dodajemy liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, chili, pieprz oraz 1,5 łyżeczki soli. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy szynkę i odstawiamy na 1,5 godz. do zamarynowania.

Zamarynowane mięso razem z marynatą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC pod przykryciem i pieczemy 1,5 godziny.

Gdy mięso się piecze, przygotowujemy żurawinę. W niewielkim garnku gotujemy owoce z cukrem i 2 łyżkami wody. Gdy owoce zmiękną, lekko rozgniatamy je widelcem i gotujemy jeszcze 5 minut, aż zgęstnieją.

30 minut przed końcem pieczenia mięsa, zdejmujemy pokrywkę i polewamy szynkę żurawiną. Dopiekamy.

Upieczona szynka powinna mieć temperaturę 76-78ºC w najgrubszym miejscu.

Po upieczeniu wyjmujemy mięso z sosu i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło.

 

Podajemy na ciepło lub zimno.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów