Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Składniki
- 2 pęczki młodej włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- Papryka chilli
- Garść różyczek kalafiora
- Cebula
- 400 ml wody
- 100 ml śmietany 36%
- Anyż
- Pieprz, sól
- Skórka z cytryny
- 200g filetów z dorsza
- Pęczek koperku
- Olej Kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiem
- Olej Kujawski 3 ziarna
na grzanki:
- 3 kromki żytniego pieczywa
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Z pęczka młodej włoszczyzny przygotuj bulion. Warzywa zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Pozostałe warzywa pokrój w grubsze paski i przesmaż na oleju Kujawskim 3 ziarna. Warzywa zalej bulionem i gotuj przez kilka minut. Dodaj różyczki kalafiora, śmietanę, anyż i pozostałe przyprawy. Pamiętaj, aby smak był bardzo zdecydowany, wręcz ostry. Na koniec dodaj rybę pokrojoną w grubszą kostkę i sporą ilość posiekanego koperku. Po 4-5 minutach możesz podawać zupę.
Idealnym dodatkiem będą chrupiące razowe grzanki. Na masło wrzuć ząbki czosnku i przesmaż kromki razowego pieczywa. Obsmażone kromki pokrój na mniejsze kawałki. Zupę podawaj z razowymi grzankami i kroplami oleju Kujawskiego z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Smacznego.
Produkcja: Kuchnia+