Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim
Szparagi z jajkiem sadzonym lub w koszulce to moje ulubione śniadanie w sezonie. Właściwie przez cały maj i czerwiec robię je non stop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dobrze wykorzystać i nacieszyć się tym cudownym warzywem. Moja dzisiejsza propozycja jest totalnie na wypasie. Chrupki przypieczony boczek, sos holenderski i parmezan idealnie komponują się ze szparagami. A skoro mamy już weekend to możemy pozwolić sobie na szczyptę szaleństwa i zaserwować sobie prawdziwie królewskie śniadanie. ;)
* SKŁADNIKI na 2 porcje
Szparagi:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2-4 jajka
- 4 plastry surowego wędzonego boczku
- kawałek parmezanu lub grana padano
- odrobina masła klarowanego
- sól
Sos holenderski z musztardą:
- 3 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g masła
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- biały pieprz
- sól
* PRZYGOTOWANIE
Szparagi Boczek usmaż na chrupko i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbij na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż aż białko się zetnie. Szparagi umyj, odetnij końcówki i obierz do połowy (jeżeli są młode i cienkie to nie musisz tego robić). Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie wrzuć do zimnej wody ma chwilę i przełóż na talerze. Połóż nań sadzone jajko i pokruszony boczek. Posyp całość otartym parmezanem i podawaj z sosem holenderskim.
Sos holenderski z musztardą Żółtka wbij do miski, wymieszaj z sokiem z cytryny i zacznij powoli ubijać trzepaczką. Następnie cienką strużką wlewaj rozpuszczone gorące masło, nie przerywając ubijania. Powinien powstać gęsty sos. Na sam koniec dodaj musztardę, przypraw białym pieprzem oraz solą.
*