Szparagi z boczkiem i serem pleśniowym

Szparagi z boczkiem i serem pleśniowym

Zdjęcie - Szparagi z boczkiem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To już ten czas, aby rozpalić grilla:) W razie niepogody można odpalić grill elektryczny i upiec fantastyczne szparagi w boczku z serem pleśniowym. Do kompletu sałatkę z mnóstwem warzyw.

Do marynaty szparagów i jako dressing do sałaty użyłam oleju Kujawski z ziołami, który ma fantastycznie dobrane przyprawy, dzięki czemu już wystarczy dodać tylko sól i pieprz.

Kujawski z ziołami składa się z mieszanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Te oleje idealnie nadają się smażenia, pieczenia, sałatek oraz marynat. Można znaleźć aż 8 wariantów smakowych, więc sądzę, że każdy trafi w swój smak 🙂

Składniki na szparagi z boczkiem i serem pleśniowym:

  • 400 g zielonych szparagów
  • 100 g boczku parzonego wędzonego
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 3 łyżki oleju Kujawskego  z oregano, pomidorami i cebulą
  • sól i pieprz

Składniki na sałatkę do szparagów:

  • 1 pomidor
  • 1 ogórek świeży
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 łyżki oleju oleju Kujawskego  z oregano, pomidorami i cebulą
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Zdjęcie - Szparagi z boczkiem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować szparagi z boczkiem i serem pleśniowym z sałatką?

Zielone szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki.

Plasterki boczku rozłożyć na desce, na każdym ułożyć plasterek sera pleśniowego, a następnie po 4 szparagi na każdym plasterku. Zawinąć w boczek.

Owinięte boczkiem szparagi posmarować olejem Kujawski z ziołami, posypać solą i pieprzem. Grillować przez ok. 5-10 min., aż boczek się zarumieni.

Warzywa na salatkę, czyli ogórek, marchewkę, papryki i cebulę pokroić w słupki. Pomidora pokroić w ćwiartki.

Olej Kujawski z ziołami przelać do małego rondelka i podgrzewać, aż zacznie skwierczeć. Warzywa w misce zalać olejem, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę i koperek, a całość wymieszać.

Szparagi z boczkiem i serem pleśniowym wraz z sałatką są gotowe!

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów