Szparagi z boczkiem i serem pleśniowym
To już ten czas, aby rozpalić grilla:) W razie niepogody można odpalić grill elektryczny i upiec fantastyczne szparagi w boczku z serem pleśniowym. Do kompletu sałatkę z mnóstwem warzyw.
Do marynaty szparagów i jako dressing do sałaty użyłam oleju Kujawski z ziołami, który ma fantastycznie dobrane przyprawy, dzięki czemu już wystarczy dodać tylko sól i pieprz.
Kujawski z ziołami składa się z mieszanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Te oleje idealnie nadają się smażenia, pieczenia, sałatek oraz marynat. Można znaleźć aż 8 wariantów smakowych, więc sądzę, że każdy trafi w swój smak 🙂
Składniki na szparagi z boczkiem i serem pleśniowym:
- 400 g zielonych szparagów
- 100 g boczku parzonego wędzonego
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
- 3 łyżki oleju Kujawskego z oregano, pomidorami i cebulą
- sól i pieprz
Składniki na sałatkę do szparagów:
- 1 pomidor
- 1 ogórek świeży
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 3 łyżki oleju oleju Kujawskego z oregano, pomidorami i cebulą
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować szparagi z boczkiem i serem pleśniowym z sałatką?
Zielone szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki.
Plasterki boczku rozłożyć na desce, na każdym ułożyć plasterek sera pleśniowego, a następnie po 4 szparagi na każdym plasterku. Zawinąć w boczek.
Owinięte boczkiem szparagi posmarować olejem Kujawski z ziołami, posypać solą i pieprzem. Grillować przez ok. 5-10 min., aż boczek się zarumieni.
Warzywa na salatkę, czyli ogórek, marchewkę, papryki i cebulę pokroić w słupki. Pomidora pokroić w ćwiartki.
Olej Kujawski z ziołami przelać do małego rondelka i podgrzewać, aż zacznie skwierczeć. Warzywa w misce zalać olejem, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę i koperek, a całość wymieszać.
Szparagi z boczkiem i serem pleśniowym wraz z sałatką są gotowe!
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis