Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią
Pogoda zachęca do grillowania, a na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki. Mięso z filetu kurczaka, przeplatane boczkiem, cukinią i cebulą. Brzmi dobrze, prawda?
Szaszłyki upiec możecie na grillu, kładąc je na aluminiowej tacy lub w piekarniku. Moje piekłam w piekarniku, w opcji grillowania/opiekania.
Mięso do szaszłyków zamarynowałam w paprykowej marynacie. Marynata nadała mięsu smaku i aromatu. Dokładny przepis na marynatę jest tutaj.
PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ
Składniki na szaszłyki:
- około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka
- 250 g boczku
- 2 małe cukinie
- 2 cebule
- 3 łyżki marynaty paprykowej Kujawski - przepis tutaj
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie szaszłyków:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę wielkości około 2x2 cm. Pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać marynatę paprykową oraz sól. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na 30-60 minut do lodówki.
Boczek pokroić w kwadraty wielkością zbliżone do kawałków mięsa z kurczaka. Małe cukinie pokroić w talarki grubości około 1 cm.
Cebulę pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na 2 części.
Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno: mięso, cukinię, cebulę, boczek.
Szaszłyki ułożyć na blasze, piec w piekarniku ( tryb: grillowanie lub opiekanie ) w temperaturze 150 stopni C, przez około 20-25 minut.
Ewentualnie upiec szaszłyki na grillu.
Smacznego !