Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią

Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią

Pogoda zachęca do grillowania, a na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki. Mięso z filetu kurczaka, przeplatane boczkiem, cukinią i cebulą. Brzmi dobrze, prawda?

Szaszłyki upiec możecie na grillu, kładąc je na aluminiowej tacy lub w piekarniku. Moje piekłam w piekarniku, w opcji grillowania/opiekania.

Mięso do szaszłyków zamarynowałam w paprykowej marynacie. Marynata nadała mięsu smaku i aromatu. Dokładny przepis na marynatę jest tutaj.


Zdjęcie - Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ



Składniki na szaszłyki:

  • około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka
  • 250 g boczku
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 3 łyżki marynaty paprykowej Kujawski - przepis tutaj
  • 1/2 łyżeczki soli





Wykonanie szaszłyków:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę wielkości około 2x2 cm. Pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać marynatę paprykową oraz sól. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na 30-60 minut do lodówki.

Boczek pokroić w kwadraty wielkością zbliżone do kawałków mięsa z kurczaka. Małe cukinie pokroić w talarki grubości około 1 cm.
Cebulę pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na 2 części.



Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno: mięso, cukinię, cebulę, boczek.

Szaszłyki ułożyć na blasze, piec w piekarniku ( tryb: grillowanie lub opiekanie ) w temperaturze 150 stopni C, przez około 20-25 minut.

Ewentualnie upiec szaszłyki na grillu.






Zdjęcie - Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego !

Kategorie przepisów