Szarlotka z bezą na kruchym spodzie z olejem

Szarlotka z bezą na kruchym spodzie z olejem

Zdjęcie - Szarlotka z bezą na kruchym spodzie z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tego ciasta nie da się nie kochać. Słodka beza, aromatyczne jabłka i kruchy spód na rzepakowym oleju Kujawskim to idealne połączenie smaków.

Olej Kujawski tłoczony jest z polskiego rzepaku spełniającego rygorystyczne wymagania jakościowe. To naturalne źródło kwasów omega-3 oraz witamin E+K. Świetnie sprawdza się również w kruchych wypiekach.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki podane na formę o wymiarach 24×24 cm.

Składniki na szarlotkę z bezą na kruchym spodzie z olejem:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 9 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli

Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Zdjęcie - Szarlotka z bezą na kruchym spodzie z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak upiec szarlotkę z bezą na kruchym spodzie z olejem?

Kruchy spód:
Połącz wszystkie składniki na ciasto mieszając łyżką do uzyskania konsystencji kruszonki. Wyłóż do formy, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.

Jabłka:
Obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj cukier, cynamon i trochę wody, upraż w garnku lub wysokiej patelni. Mąkę wymieszaj z ⅓ szklanki wody i wlej do jabłek, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Do ostudzonej masy jabłkowej można dodać jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Kruche ciasto z lodówki wstaw do nagrzanego piekarnika – temperatura 170 C na około 20 minut. Po 10 minutach pieczenia zacznij ubijać bezę. Mniej więcej zajmie to tyle czasu.

Beza:
Białka podbij do uzyskania piany i zacznij dodawać cukier po łyżce. Miksuj przez około 20 sekund i dodaj kolejną łyżkę, aż do uzyskania lśniącej, jednolitej masy. Na koniec zmniejsz obroty, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj do połączeniu.

Wyjmij podpieczony spód ciasta, wyłóż jabłka, bezę i wstaw ponownie do piekarnika; temperatura 170 C na 20 minut. Następnie włącz termoobieg, zmniejsz temperaturę do 60 C i piecz przez kolejne 15 minut. Po tym czasie szarlotka z bezą na kruchym spodzie z olejem jest gotowa.

Zdjęcie - Szarlotka z bezą na kruchym spodzie z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudny

Kategorie przepisów