Szarlotka z bezą na kruchym spodzie z olejem
Tego ciasta nie da się nie kochać. Słodka beza, aromatyczne jabłka i kruchy spód na rzepakowym oleju Kujawskim to idealne połączenie smaków.
Olej Kujawski tłoczony jest z polskiego rzepaku spełniającego rygorystyczne wymagania jakościowe. To naturalne źródło kwasów omega-3 oraz witamin E+K. Świetnie sprawdza się również w kruchych wypiekach.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki podane na formę o wymiarach 24×24 cm.
Składniki na szarlotkę z bezą na kruchym spodzie z olejem:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 9 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak upiec szarlotkę z bezą na kruchym spodzie z olejem?
Kruchy spód:
Połącz wszystkie składniki na ciasto mieszając łyżką do uzyskania konsystencji kruszonki. Wyłóż do formy, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
Jabłka:
Obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj cukier, cynamon i trochę wody, upraż w garnku lub wysokiej patelni. Mąkę wymieszaj z ⅓ szklanki wody i wlej do jabłek, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Do ostudzonej masy jabłkowej można dodać jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Kruche ciasto z lodówki wstaw do nagrzanego piekarnika – temperatura 170 C na około 20 minut. Po 10 minutach pieczenia zacznij ubijać bezę. Mniej więcej zajmie to tyle czasu.
Beza:
Białka podbij do uzyskania piany i zacznij dodawać cukier po łyżce. Miksuj przez około 20 sekund i dodaj kolejną łyżkę, aż do uzyskania lśniącej, jednolitej masy. Na koniec zmniejsz obroty, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj do połączeniu.
Wyjmij podpieczony spód ciasta, wyłóż jabłka, bezę i wstaw ponownie do piekarnika; temperatura 170 C na 20 minut. Następnie włącz termoobieg, zmniejsz temperaturę do 60 C i piecz przez kolejne 15 minut. Po tym czasie szarlotka z bezą na kruchym spodzie z olejem jest gotowa.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudny