Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem
Taką surówkę, jeśli jeszcze jej nie znacie, po prostu musicie sobie zrobić.
Jest pyszna i bardzo uniwersalna, będzie pasowała do większości dań mięsnych.
- 1 kapusta pekińska
- 1 długi ogórek zielony
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka kieleckiego, 1 łyżka majonezu babuni)
- odrobina soku z cytryny lub białego octu winnego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Kapustę szatkujemy.
Obranego ogórka kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę dzielimy wzdłuż na pół, i kroimy na mniejsze kawałki.
Koperek drobno siekamy.
Kwaśną śmietanę łączymy z majonezem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny (lub ocet winny). Doprawiamy ziołami prowansalskimi (najlepiej z młynka), solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy.
Polecam również mój przepis na grillowe menu