Surówka z kapusty kiszonej, czy kwaszonej ?

Surówka z kapusty kiszonej, czy kwaszonej ?
Kiedy zimą stoję przed wyborem, czy kupić świeże, szklarniowe ogórki do obiadu, czy kiszoną kapustę, zawsze wybieram kapustę. W moim warzywniaku jest pyszna kapusta z beczki, odsączona z nadmiaru soku, pokrojona z dodatkiem marchewki, to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Nie wszyscy wiedzą, że kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa i ma wręcz cudowną moc. Jest bogatym źródłem wielu witamin i związków mineralnych, które oczyszczają nasz organizm z nadmiaru wolnych rodników, oraz działają wzmacniająco na nasz układ odpornościowy. Oprócz tego kapusta posiada bakterie probiotyczne, które działają osłonowo na nasz układ pokarmowy. Kiszona kapusta ma bardzo mało kalorii, a przy tym jest bardzo sycąca. Przy kupnie kapusty zwracajmy uwagę, czy jest to kapusta kiszona, czy kwaszona. Kapusta kwaszona, sprzedawana przeważnie w foliowych woreczkach, to bezwartościowy produkt, który oprócz cukru, węglowodanów i chemii, nie ma nam nic do zaoferowania. Dzisiaj moja ulubiona surówka z kiszonej, nie kwaszonej kapusty :-)

Zdjęcie - Surówka z kapusty kiszonej, czy kwaszonej ? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 mała, czerwona cebulka drobno pokrojona lub starta
  • 1 marchewka starta ma małych oczkach
  • pieprz świeżo zmielony na koniec łyżeczki
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Kapustę odsączam z nadmiaru soku i drobno kroję. Drobno pokrojoną kapustę dokładnie mieszam z resztą składników i odstawiam na 30 min, najlepiej na godzinę. Podaję do dań z mięsem, ryżem i ziemniakami. Tak przygotowaną surówkę, można również krótko przesmażyć na patelni i podać na ciepło. Smacznego :-)

Zdjęcie - Surówka z kapusty kiszonej, czy kwaszonej ? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Surówka z kapusty kiszonej, czy kwaszonej ? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów