Suflet pomarańczowo-kawowy na zimno

Suflet pomarańczowo-kawowy na zimno
Zdjęcie - Suflet pomarańczowo-kawowy na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 białka z jajek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 40 ml mocnego espresso
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1 łyżka oleju Kujawski z rzepaku tłoczonego na zimno
  • szczypta kawy mielonej do posypania deseru
Przygotowanie

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i obrać za pomocą obieraczki do warzyw, następnie pokroić skórkę na cienkie paski. Wycisnąć sok z pomarańczy do rondelka, dodać cukier i espresso. Podgrzewać razem na patelni, mieszając aż do uzyskania gęstego syropu. 


Zdjąć z ognia i dodać olej oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody lekko przestudzoną żelatynę. Ubić na sztywno pianę z białek i osobno śmietankę. 


Następnie połączyć wszystkie składniki i wymieszać ostrożnie łyżką. Przełożyć do miseczek i od razu wstawić na min. 1 godz. do lodówki. 


Suflety podawać udekorowane skórką pomarańczową, prażonymi płatkami migdałowymi, kwiatami lawendy i kawą.

Kategorie przepisów