Strangolapreti - gnocchi szpinakowe z czerstwego chleba
Strangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu.
Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak.
Czy takie połączenie może być dobre?
Jest genialne!
Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze.
Ja się w nich totalnie zakochałam!
Spróbujcie Wy!
SKŁADNIKI:
* świeży szpinak – 500 g
* czerstwe pieczywo – 250 g
* ricotta – 60 g
* tarty parmezan – 1 garść
* mąka pszenna – 1 garść + do podsypania
* jajko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczony szpinak gotujemy na małym ogniu, odcedzamy, odsączamy, blendujemy.
Chleb namaczamy w mleku ( musi zmięknąć ), odsączamy.
Dodajemy ugotowany szpinak. jajko, ricottę, starty parmezan oraz odrobinę soli i pieprzu – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy / blendujemy.
Po zblendowaniu dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto.
Odrywamy po kawałku, formujemy kulki wielkości orzechami i delikatnie dociskamy widelcem.
Gotujemy we wrzątku ok.1,5 minuty od wypłynięcia.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Ps. jeśli chemy zrobić je szybciej z całego ciasta możemy uformować wałek i pokroić w małe kluseczki.