Spaghetti z pistacjowym pesto, szparagami i burratą
Buongiorno! Dzisiaj zabieram Was na krótką, ale jakże pyszną wycieczkę na Sycylię! Posmakujemy jej za sprawą pistacjowego pesto, z którego ta włoska wyspa słynie. Jest ono uzależniająco pyszne i stanowi zarówno doskonały sos do makaronów, jak i dodatek do serów. Dlatego w dzisiejszym przepisie postanowiłem połączyć obie te przyjemności i dorzucić jeszcze trochę sezonowych warzyw. Signore e signori oto spaghetti z pistacjowym pesto, szparagami i burratą! Tak pyszne, że po pierwszym kęsie zawołacie mamma mia! i niewiele myśląc, poprosicie o dokładkę! ?
Tradycyjnie sycylijskie pesto di pistacchi składa się przede wszystkim z podstawowych 3 składników: orzechów, oliwy z oliwek oraz soli. Pozostałe dodatki to już kwestia wyboru, jednak w wielu przepisach można znaleźć również sok z cytryny, czosnek, pieprz, świeżą bazylię oraz oczywiście sery (najczęściej parmezanu, grana padano czy pecorino romano). Do mojego pistacjowego pesto postanowiłem dodać również odrobinę świeżości za sprawą listków mięty. Ten sos jest tak obłędny, że z trudem powstrzymacie się przed zjedzeniem wszystkiego, zanim dodacie go do makaronu. ? Jednak odrobina samokontroli się tutaj opłaci, bo całe danie jest jeszcze lepsze. ? W końcu rozpływająca się maślana burrata ogrzewająca się od ciepłego spaghetti oblepionego aromatycznym sosem i chrupiące zielone szparagi nie pozostawiają złudzeń, że to wprost orgazmiczne danie!
Ja Was dłużej przekonywać nie zamierzam, bo z trudem piszę ten przepis, myśląc o dokładce spaghetti z pistacjowym pesto, szparagami i burratą. To jedno z tych dań, które mógłbym jeść na śniadanie, obiad i kolację; przy każdym posiłku z równie wielkim apetytem, popijając jedynie schłodzone wino w trakcie przerwy między kolejnymi porcjami. Mam nadzieję, że zachwyci ono Was równie mocno!
Spaghetti z pistacjowym pesto, szparagami i burratą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu spaghetti
- pół pęczka zielonych szparagów
- 2 kulki burraty (można zastąpić serem stracciatella lub opcjonalnie garścią małych kulek mozzarelli)
- 70 g obranych niesolonych pistacji
- 50 g parmezanu, grana padano lub pecorino romano
- garść listków świeżej bazylii
- garść listków świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Burratę wyjmij z lodówki, odcedź z serwatki i pozostaw na talerzu na czas przygotowania potrawy, aby się ogrzała.
- Szparagom odkrój twarde końce (ok. 2 cm) i pokrój na 3-centymetrowe kawałki; główki zostaw w całości.
- Ugotuj je w lekko osolonym wrzątku przez 3-4 minuty, aby pozostały al dente. Następnie odcedź i wrzuć do lodowatej wody, dzięki czemu zachowają kolor.
- Makaron spaghetti ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej chochelkę wody do szklanki. W tym czasie przygotuj pesto.
- Do kielicha blendera włóż: 50 g pistacji, obrane ząbki czosnku, parmezan, bazylię, miętę oraz wlej oliwę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Odcedzony makaron przełóż do garnka, wlej odrobinę wody z gotowania i wymieszaj dokładnie z pesto, zostawiając 2 łyżeczki sosu do podania. Kolejno dodaj szparagi i delikatnie połącz z makaronem.
- Spaghetti ułóż na talerzach. Na wierzch połóż burratę i polej ją pozostałym pesto. Danie udekoruj posiekanymi pistacjami.