Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari

Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari

 

O powstaniu spaghetti all’Assassina krążą liczne legendy. Mówi się, że był to zupełny przypadek i niedopatrzenie. Pewien kucharz z Bari miał się według podań upić i wrzucić na patelnię najpierw za dużo chili, a następnie suchy makaron, który bez wody zaczął się przypalać, dlatego dorzucił do niego pomidory, w których finalnie się ugotował. Prawda jest jednak zgoła inna. Danie powstało w restauracji Al Sorso Preferito, a jego twórcą jest Enzo Francavilli, który pewnego dnia został poproszony przez gości z północy o potrawę na ciepło. Mając w spiżarni niewiele składników wpadł na pomysł przygotowania swojej wersji spaghetti all’arrabbiata z przypalonym makaronem, wykorzystując reakcję Maillarda i budując w ten sposób zupełnie nowe spektrum smaku. Przybyszom tak bardzo posmakowało danie i wyjątkowe właściwości oczyszczające kapsaicyny, że nazwali go zabójcą. Ot cała historia!

Po dziś dzień jest to jedno z tych dań, z których Bari słynie i często figuruje w menu tamtejszych restauracji. Ja miałem cudowną okazję zobaczyć, jak spaghetti all’Assassina powstaje krok po kroku podczas Festa di San Nicola i nie omieszkałem tej potrawy spróbować, co również i Wam gorąco polecam i o czym pisałem w przewodniku: Co zjeść w Apulii? Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować to zabójcze spaghetti w domowych warunkach.

Przepis na spaghetti all’Assassina jest bardzo prosty, ale daje szalenie dobre rezultaty. Makaron najpierw smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą, odrobiną passaty, peperoncino oraz czosnkiem, aż nabierze chrupkości i cudownie się podpali. Następnie zalewamy go stopniowo pomidorowym bulionem i gotujemy do miękkości niczym risotto. Dzięki smażeniu makaron zyskuje zupełnie nową głębię smaku. Podczas przygotowywania tego zabójczego spaghetti warto mieć jednak na uwadze dwie rzeczy: dobrze wybrać patelnię z grubym dnem (najlepiej żeliwną) i przygotować się na sprzątanie kuchni, gdyż oliwa dość mocno pryska w trakcie. Jednakże warto się poświęcić, bo efekt naprawdę zachwyca! 🙂

Zdjęcie - Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut

Składniki na spaghetti all'Assassina:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 700 ml passaty (najlepiej Mutti)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 2-3 ostre suszone papryczki peperoncino (można użyć również innych dowolnych papryczek chili)
  • ok. 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Jak przygotować spaghetti all'Assassina:

  1. Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy płaską częścią noża.
  2. W dużej żeliwnej lub innej z grubym dnem patelni (o średnicy 30 cm, tak aby zmieściło się do niej spaghetti) rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek oraz pokruszone w dłoniach peperoncino i smażymy przez chwilę, aż czosnek zacznie pachnieć. Następnie ostrożnie wlewamy 200 ml passaty i podsmażamy ją przez 2-3 minuty.
  3. Na patelnię rozkładamy równomiernie suchy makaron spaghetti i smażymy przez 2-3 minuty na dużym ogniu, aż delikatnie się przypiecze. Szczypcami obracamy makaron na drugą stronę i ponownie smażymy. Czynność powtarzamy, aż spaghetti będzie ładnie przyrumienione.
  4. W tym czasie do rondelka wlewamy pozostałą passatę (500 ml) i wlewamy pół litra wody. Dodajemy łyżeczkę soli i całość zagotowujemy. Pomidorowy bulion cały czas podgrzewamy.
  5. Gotowym płynem stopniowo podlewamy makaron, co jakiś czas go mieszając. Powinien stopniowo wchłaniać płyn niczym risotto.
  6. Gdy makaron będzie już al dente (powinien być miękki i jednocześnie delikatnie chrupiący), nakładamy go na talerze i dekorujemy listkami bazylii. Spaghetti all'Assassina można dodatkowo podać z tartym parmezanem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów