Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari
O powstaniu spaghetti all’Assassina krążą liczne legendy. Mówi się, że był to zupełny przypadek i niedopatrzenie. Pewien kucharz z Bari miał się według podań upić i wrzucić na patelnię najpierw za dużo chili, a następnie suchy makaron, który bez wody zaczął się przypalać, dlatego dorzucił do niego pomidory, w których finalnie się ugotował. Prawda jest jednak zgoła inna. Danie powstało w restauracji Al Sorso Preferito, a jego twórcą jest Enzo Francavilli, który pewnego dnia został poproszony przez gości z północy o potrawę na ciepło. Mając w spiżarni niewiele składników wpadł na pomysł przygotowania swojej wersji spaghetti all’arrabbiata z przypalonym makaronem, wykorzystując reakcję Maillarda i budując w ten sposób zupełnie nowe spektrum smaku. Przybyszom tak bardzo posmakowało danie i wyjątkowe właściwości oczyszczające kapsaicyny, że nazwali go zabójcą. Ot cała historia!
Po dziś dzień jest to jedno z tych dań, z których Bari słynie i często figuruje w menu tamtejszych restauracji. Ja miałem cudowną okazję zobaczyć, jak spaghetti all’Assassina powstaje krok po kroku podczas Festa di San Nicola i nie omieszkałem tej potrawy spróbować, co również i Wam gorąco polecam i o czym pisałem w przewodniku: Co zjeść w Apulii? Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować to zabójcze spaghetti w domowych warunkach.
Przepis na spaghetti all’Assassina jest bardzo prosty, ale daje szalenie dobre rezultaty. Makaron najpierw smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą, odrobiną passaty, peperoncino oraz czosnkiem, aż nabierze chrupkości i cudownie się podpali. Następnie zalewamy go stopniowo pomidorowym bulionem i gotujemy do miękkości niczym risotto. Dzięki smażeniu makaron zyskuje zupełnie nową głębię smaku. Podczas przygotowywania tego zabójczego spaghetti warto mieć jednak na uwadze dwie rzeczy: dobrze wybrać patelnię z grubym dnem (najlepiej żeliwną) i przygotować się na sprzątanie kuchni, gdyż oliwa dość mocno pryska w trakcie. Jednakże warto się poświęcić, bo efekt naprawdę zachwyca! 🙂
Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Składniki na spaghetti all'Assassina:
- 500 g makaronu spaghetti
- 700 ml passaty (najlepiej Mutti)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 5 średnich ząbków czosnku
- 2-3 ostre suszone papryczki peperoncino (można użyć również innych dowolnych papryczek chili)
- ok. 500 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- kilka listków bazylii do dekoracji
Jak przygotować spaghetti all'Assassina:
- Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy płaską częścią noża.
- W dużej żeliwnej lub innej z grubym dnem patelni (o średnicy 30 cm, tak aby zmieściło się do niej spaghetti) rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek oraz pokruszone w dłoniach peperoncino i smażymy przez chwilę, aż czosnek zacznie pachnieć. Następnie ostrożnie wlewamy 200 ml passaty i podsmażamy ją przez 2-3 minuty.
- Na patelnię rozkładamy równomiernie suchy makaron spaghetti i smażymy przez 2-3 minuty na dużym ogniu, aż delikatnie się przypiecze. Szczypcami obracamy makaron na drugą stronę i ponownie smażymy. Czynność powtarzamy, aż spaghetti będzie ładnie przyrumienione.
- W tym czasie do rondelka wlewamy pozostałą passatę (500 ml) i wlewamy pół litra wody. Dodajemy łyżeczkę soli i całość zagotowujemy. Pomidorowy bulion cały czas podgrzewamy.
- Gotowym płynem stopniowo podlewamy makaron, co jakiś czas go mieszając. Powinien stopniowo wchłaniać płyn niczym risotto.
- Gdy makaron będzie już al dente (powinien być miękki i jednocześnie delikatnie chrupiący), nakładamy go na talerze i dekorujemy listkami bazylii. Spaghetti all'Assassina można dodatkowo podać z tartym parmezanem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square