Sos pomidorowo - paprykowy do słoików

Sos pomidorowo - paprykowy do słoików
Bardzo prosty do zrobienia sos pomidorowy z papryką, marchewką i czosnkiem. Sos będzie idealnym dodatkiem do szybkiego obiadu z makaronem spaghetti, do domowej pizzy, do kotletów mielonych. Jesienne warzywa, wystarczy pokroić na większe kawałki, gotować, zmiksować i doprawić. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sos pomidorowo - paprykowy do słoików - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sos pomidorowo – paprykowy do makaronu / 6 szt. słoików 0,5 litra
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg papryki słodkiej
  • 2,5 kg pomidorów malinowych
  • 1 ostra papryczka
  • 2 jabłka
  • 200 g. cukru
  • 250 ml oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu 10 %

Przygotuj 6 sztuk, czystych i wyparzonych słoików o pojemności 0,5 litra.

Z pomidorów ściągnij skórkę, marchewki i jabłka obierz. Z jabłek i papryki, wydrąż gniazda nasienne.  Warzywa pokrój na większe kawałki.

Do większego garnka z grubym dnem, daj wszystkie warzywa. Całość pomieszaj i gotuj na małym ogniu, około 2 godziny, bez przykrycia. Nie zapomnij o mieszaniu od czasu, do czasu. Po tym czasie, większość płynu odparuje, a sos zgęstnieje.

Teraz dodaj ostrą paprykę, cukier, olej, czosnek, sól i ocet. Wszystko pomieszaj i gotuj jeszcze 15 minut. Na koniec zmiksuj sos na gładką masę.

Mocno gorący sos, rozlej do słoików i starannie zakręć. Słoiki przykryj ściereczką i odstaw do powolnego schładzania. Schłodzone, przechowuj w chłodnym miejscu.

Można dla pewności, pasteryzować słoiki, jeżeli np. nie będą przechowywane w chłodnym miejscu.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sos pomidorowo - paprykowy do słoików - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów