Śniadanie do łóżka #9: Pudding ryżowy z malinami
Weekend to odpowiedni czas, aby poświęcić więcej czasu niż możemy na to sobie pozwolić w tygodniu, na przygotowanie wyszukanego posiłku na początek dnia.
Jeśli macie aż godzinę na akt celebrowania śniadania, to polecam wam przepis na pudding ryżowy. Postanowiłam go podać ze świeżymi malinami, ponieważ martwi mnie myśl, że już wkrótce może ich zabraknąć. Zimą można je zastąpić musem z owoców mrożonych albo z kompotu. Ciężko mi sobie wyobrazić, że ktoś wstanie ponad godzinę wcześniej w niedzielny poranek i przygotuje taki pudding ryżowy komuś do łóżka. Może więc to idealny przepis na słodkie drugie śniadanie? Tak czy siak polecam! :)
Pudding ryżowy z malinami
100 g ryżu
750-900 ml mleka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
45 g cukru
skórka z cytryny
garść malin
W rondelku umieszczamy 750 ml mleka, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny oraz cukier. Gdy mleko będzie wrzące wrzucamy ryż i przykrywamy rondel. Gotujemy na małym ogniu godzinę lub do momentu aż ryż będzie miękki.
W między czasie pudding mieszamy i ewentualnie dolewamy mleko, aby uzyskać kremową konsystencję.
Pudding podajemy z malinami, ciepły lub zimny.
Tosia