Śniadanie do łóżka #45: Twarożek z rzodkiewką w roladkach z cukinii i bakłażana

Śniadanie do łóżka #45: Twarożek z rzodkiewką w roladkach z cukinii i bakłażana
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #45: Twarożek z rzodkiewką w roladkach z cukinii i bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







































Jajka, grzanki, kanapki i placuszki - zapewne takie macie pierwsze skojarzenie, gdy pomyślicie o śniadaniu. Ja też takie mam. Dlatego w cyklu Śniadanie do łóżka zazwyczaj pojawiają się tego typu przepisy. Dzisiaj chciałam Wam pokazać coś odrobinę innego. Roladki z grillowanej cukinii i bakłażana być może nie są największym odkryciem świata, a kojarzone są raczej z przystawką. Uważam jednak, że świetnie się sprawdzą jako propozycja śniadaniowa, jeśli jako farsz wykorzysta się twarożek. Zapraszam Was na wiosenny, lekki twarożek z rzodkiewką i miętą..w roladkach z grillowanych warzyw. Do tego chrupiące grzanki i lekkie śniadanie podane prosto do łóżka gotowe :)
Twarożek z rzodkiewką w roladkach z cukinii i bakłażana
  • 125 g chudego twarogu
  • 5 rzodkiewek
  • 5 łyżek jogurtu bałkańskiego
  • łyżka soku z cytryny
  • cukinia
  • bakłażan
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ostrej papryki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  1. Cukinię i bakłażana myjemy, osuszamy. Za pomocą obieraczki kroimy warzywa w długie, cienkie plastry. Jeśli nie mamy obieraczki używamy ostrego noża. Cukinię i bakłażana kładziemy na drewnianej desce i posypujemy każdy plaster szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut aż puszczą soki. Następnie bierzemy ręcznik papierowy i odsączamy plastry warzyw z soli i soku.
  2. Paski warzyw przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Z dwóch stron smarujemy odrobiną oliwy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i kładziemy plastry na "ruszt". Grillujemy po ok. 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, aby ostygły.
  3. Twarożek rozdrabniamy widelcem i łączymy z jogurtem bałkańskim. Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę, siekamy zioła i dodajemy do twarożku. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Każdy plaster smarujemy odrobiną twarożku i zawijamy w roladkę. Przy wersji z cukinią możemy na każdą roladkę wykorzystać dwa plasterki. Roladki dekorujemy świeżą mięta i podajemy schłodzone.
Tosia

Kategorie przepisów