Śniadanie do łóżka #41: Wielkanocne pancakes z mąki kukurydzianej
Wczoraj pisałam o tym, że powoli rozmyślam o Wielkanocy. Widać to także w dzisiejszym śniadaniu do łóżka w postaci amerykańskich placuszków. Muszę przyznać się do tego, że jestem trochę uzależniona od kupowania kuchennych gadżetów. Nie mogłam przejść obojętnie obok foremek w kształcie piskląt. W założeniu foremka przeznaczona jest do jajek sadzonych, ale ponieważ jakiś czas temu pokazywałam Wam jajka w kształcie serduszka zdecydowałam, że wykorzystam ją do zrobienia placuszków. Wybór padł na moje ulubione pancakesy, podmieniłam jednak mąkę pszenną na mąkę kukurydzianą z nadzieją, że placuszki wyjdą żółte niczym wielkanocne kurczęta. W efekcie wyszły raczej rumiane pisklaki, które ozdobiłam suszoną żurawiną i truskawkami z Hiszpanii (tak za nimi tęskniłam, że nie przeszkadza mi, że są z importu). Dodatkowo dzięki mące kukurydzianej pancakesy mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej :)
Wielkanocne pancakes z mąki kukurydzianej
- 375 g mąki kukurydzianej
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy by ostygło. Do dużej misy wsypujemy mąkę kukurydzianą, mieszamy z cukrem, sodą. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło i miksujemy przed dwie minuty do połączenia składników.
- Na rozgrzaną suchą patelnię kładziemy foremkę, wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron po kilka minut, do zarumienienia.
- Placuszki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy suszoną żurawiną oraz truskawkami.
Tosia