Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka
Składniki
- 600 g piersi z indyka (4 sztuki)
- 160 g marchwi
- 80 g sera parmezan
- 20 g imbiru
- ⅔ szklanki mleka 2%
- 90 g marynaty Kujawski miód - musztarda - przepis tutaj
- 8 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
- 2 łyżki mleka kokosowego (ew. mleka krowiego)
- 1 limonka
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pierś z indyka oczyścić z błon, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć w plastry 150 g i marynować przez 2 godz. w marynacie Kujawski miód - musztarda w chłodnym miejscu.
Jajko dobrze roztrzepać, dodać przyprawy oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Piersi indyka wyjąc z marynaty i panierować w mące, następnie w jajku. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i smażyć mięso na rozgrzanym oleju.
Marchew obrać i pokroić w kawałki, ugotować do miękkości w mleku z mlekiem kokosowym i zmiksować. Doprawić skórką z limonki, imbirem, solą i pieprzem. Serwować razem ze smażoną, panierowaną parmezanem piersią indyka.