Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka

Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka

  Zdjęcie - Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • 600 g piersi z indyka (4 sztuki)
  • 160 g marchwi
  • 80 g sera parmezan
  • 20 g imbiru
  • ⅔ szklanki mleka 2%
  • 90 g marynaty Kujawski miód - musztarda - przepis tutaj
  • 8 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 2 łyżki mleka kokosowego (ew. mleka krowiego)
  • 1 limonka
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

Pierś z indyka oczyścić z błon, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć w plastry 150 g i marynować przez 2 godz. w marynacie Kujawski miód - musztarda w chłodnym miejscu.

 

Jajko dobrze roztrzepać, dodać przyprawy oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Piersi indyka wyjąc z marynaty i panierować w mące, następnie w jajku. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i smażyć mięso na rozgrzanym oleju.

 

Marchew obrać i pokroić w kawałki, ugotować do miękkości w mleku z mlekiem kokosowym i zmiksować. Doprawić skórką z limonki, imbirem, solą i pieprzem. Serwować razem ze smażoną, panierowaną parmezanem piersią indyka.

Kategorie przepisów