Słodka sobota #61: Sernik na zimno w słoiczku

Słodka sobota #61: Sernik na zimno w słoiczku
Zdjęcie - Słodka sobota #61: Sernik na zimno w słoiczku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Pogoda powariowała. Przez kilka minut świeci słońce, żeby nagle zamienić się w złowrogą burzę i znowu dać chwilę wytchnienia. Taki stan rzeczy niezbyt dobrze rokuje na letnie pikniki, ale z nadzieją na poprawę pogody prezentuję coś co idealnie się sprawdzi w plenerze- sernik w słoiczku. Można spokojnie zapakować go do piknikowego kosza bez obaw, że rozleci się podczas transportu. Do tego wykorzystanie słoika daje możliwość eksperymentowania z warstwami, co bezczelnie wykorzystałam, przekładając sernik masą krówkową, truskawkami i korzennymi ciasteczkami. A podczas burzy? Świetnie się sprawdzi wyjadanie go wprost ze słoika, koniecznie w łóżku i koniecznie przy dobrej lekturze.
Sernik na zimno w słoiczku (4 słoiczki*)
- 500 g serka philadelphia
- 200 ml śmietanki kremówki
- 70 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 3 łyżki żelatyny
- skórka z 1 pomarańczy

- 150 g owsianych ciasteczek korzennych
- 250 g masy krówkowej
- 250 g truskawek

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Odstaw na ok. 5 minut, aby spęczniała. Po upływie tego czasu dodaj do niej 3 łyżki gorącej wody i wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na potem.

Ubij śmietanę za pomocą miksera lub trzepaczki. Odstaw na później.
W innej misce za pomocą miksera ubij serek philadelphia z cukrem pudrem, skórką otartą z pomarańczy, ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii (rozetnij laskę na pół i zbierz ziarenka końcówką noża), szczyptą soli i żelatyną. Miksuj kilka minut aż masa będzie jednolita i lekko puszysta. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj całość delikatnie łyżką, tak aby składniki się dobrze wymieszały, ale nie opadły. Odstaw na bok.

Słoiki napełnij najpierw pokruszonymi ciasteczkami, następnie wlej ok. 3 łyżki masy i uklep ją, aby wypełniła słoik równomiernie. Następnie stwórz "piętro" z masy krówkowej, również ją rozprowadzając.
Pokrój truskawki na małe kawałki i ułóż z nich kolejne "piętro" na masie krówkowej. Ostatnią wartwę stwórz ponownie z masy sernikowej.

Słoiki wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Masa sernikowa stężeje. Możesz udekorować serniki z góry owocami, kakao czy startą czekoladą.

*możesz oczywiście całość przygotować w szklance, jeśli nie wybierasz się na piknik.

Śliwka

Kategorie przepisów