Śledzie w oleju z warzywami

Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 400 g śledzia (4 płaty)
  • 300 g kukurydzy konserwowej
  • 250 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 200 g cebuli
  • 150 g groszku konserwowego
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 50 g papryki konserwowej
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ cytryny
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Olej Kujawski 3 ziarna wymieszać z suszoną bazylią i odstawić, by nabrał smaku.

 

Płaty śledziowe przepłukać pod bieżącą wodą, po czym namaczać przez 2 godz. w wodzie z cytryną pokrojoną w plastry. Po tym czasie odsączyć je z wody, pokroić w paski o szerokości 2 cm i posypać pieprzem.

 

Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min., po czym odcedzić. Ogórki i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę.

 

Przygotować kilka niedużych naczyń, bądź jedno duże i układać kolejno: ogórki z papryką, groszek z kukurydzą, cebulę, pierwszą warstwę śledzi, ponownie warzywa, drugą warstwę śledzi, a na koniec raz jeszcze warzywa.

 

Całość zalać olejem Kujawskim 3 ziarna z bazylią. Odstawić do lodówki na minimum 12 godz., by smaki się przegryzły.

 

Ponieważ w tym daniu istotną rolę odgrywa użyty olej, polecam Kujawski 3 ziarna. Jego wyjątkowe walory zdrowotne (połączenie trzech najlepszych olejów) oraz delikatny smak i pełny kolor sprawiają, że jest idealnym wyborem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy